Тя беше избрана с гласовете на 383 депутати в ЕП

За първи път в историята на Европейския съюз жена застава начело на Европейската комисия. Германката Урсула фон дер Лайен беше избрана от депутатите в Страсбург. 

Първата жена начело на Комисията в историята на Европа. Първият германец от половин век насам. Фон дер Лайен си осигури подкрепата на ЕП с 9 гласа над необходимото мнозинство, което показа колко беше на кантар. Сред противниците на германката бяха и българските социалисти, защото сред приоритетите й за следващите пет години e Истанбулската конвенция. 

СНИМКИ ОТ ИЗСЛУШВАНЕТО НА УРСУЛА ФОН ДЕР ЛАЙЕН В ЕП ВИЖТЕ ТУК

Фон дер Лайен обеща амбициозна климатична програма, опазване на върховенството на закона, минимална заплата в цяла Европа, както и полов паритет. Половината комисари в нейния кабинет ще са жени.

Евродепутати се изредиха да я поздравяват, а тя благодари и на български. В транзитния й екип има и българка.

Лятото за Фон дер Лайен тепърва ще се разгорещи. Тя ще трябва да реди своя кабинет и преговорите за тях тепърва ще започнат.

Предложенията й също ще трябва да бъдат одобрени от ЕП и ако няма засечки, както се е случвало с провали сред предложените комисари, от ноември ще имаме и нова Комисия.

Урсула фон дер Лайен: Всички в ЕС да ратифицират Истанбулската конвенция

„Доверието, което ми гласувахте, е доверие, което гласувахте на Европа. Вашето доверие в обединена и силна Европа, от Изток на Запад, от Юг на Север. Увереност в Европа, която е готова да се бори за бъдещето, вместо да се борим един срещу друг. Увереност, че Европа ще отговори единна на големите предизвикателства на нашето време. Това е огромна отговорност и моята работа започва днес”, каза избраната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Репортер: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.