62-годишната Мей ще продължи да изпълнява задълженията си като депутат

Смяната на премиера във Великобритания вече е факт. Тереза Мей посети кралица Елизабет Втора и я извести официално за напускането си. Борис Джонсън отиде малко по-късно в Бъкингамския дворец и се представи като новия премиер на правителството на Нейно Величество. Така завърши управлението на Тереза Мей, което започна изненадващо, след неочаквания резултат от референдума за излизане от ЕС. Краят му също беше предизвикан от брекзит и невъзможността, Мей да намери начин излизането да стане факт.

"Brexit означава Brexit и ние ще го превърнем в успех!". Тези категорични думи на тогава новоназначената Тереза Мей към днешна дата често се припомнят. "Успех" е последното нещо, в което се превърна Брекзит за нейното правителството.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Някои смятат, че първоначалното поведение на Мей е една от причините за последвалите проблеми. Гласувалите за Brexit очакваха правителството да удари по масата в преговорите с Европейския съюз. Две години и половина по-късно всички знаем, че и това беше грешка. Активирането на члена за напускане на Европейския съюз няма начален срок. Британците можеха да изчакат. Веднъж задействали механизма, обаче, обратното броене започна и оставаха две години. А те не бяха готови. "Нямаха план. Бяха като онзи ефрейтор Джоунс от телевизионното шоу, който вика: "Не се паникьосвайте, не се паникьосвайте." Тичаха наоколо като идиоти”, коментира Франс Тимерманс, заместник-председател на ЕК

От „Даунинг стрийт”10 последваха още грешни ходове. "Току що водих заседание на правителството и се съгласихме, че трябва да свикаме предсрочни избори”, коментира Тереза Мей.

Но тези избори постигнаха обратния ефект и управляващите вече имаха по-малко депутати, отколкото преди тях. Така стана още по-трудно тя да прокара сделка с Европейския съюз в парламента. А под натиска на крайните срокове, Мей подписа сделка с Брюксел, в която сама не беше убедена. "Опциите пред нас бяха трудни. Особено за предпазната мярка за ирландската граница. Но колективното решение на правителството е, че трябва да подкрепим проектосделката”, допълни вече бившият премиер на Великобритания.

Кой ще наследи Тереза Мей начело на Консервативната партия и британското правителство?

 

Тереза Мей поздрави Борис Джонсън за победата му

Само че решението на правителството не значеше нищо за депутатите. Три пъти Тереза Мей подложи на гласуване сделката с Брюксел и три пъти претърпя категоричен провал. Така планираният Brexit в края на март не се състоя. После имаше и още едно отлагане. Сега Тереза Мей напусна, а Борис Джонсън я наследи. И задачата пред него изглежда точно толкова нерешима, а до поредния краен срок остават 3 месеца.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.