Той разговаря със своя колега Еманюел Макрон

Във Франция започна работната среща между руския президент Владимир Путин и колегата му Еманюел Макрон.

Путин изрази притеснение за договора за забрана на изпитанията на ядрени оръжия в Космоса.  Той обаче увери, че няма опасност от увеличение на радиацията след инцидента на руски арктически полигон миналата седмица.

От своя страна френският президент поиска да се зачита свободата на словото в русия. И получи уверения от руския си колега, че ще направи всичко възможно предизборната ситуация да е в съответствие със закона. Путин обаче беше категоричен, че никой няма право да предизвиква безредици по време на протестите в Москва.

Русия няма да разполага нови ракети в Европа, ако същото направят и САЩ

"Ако решим, че не сме съгласни за много неща, ще обърнем гръб един на друг, ще се справяме един без друг, но ще бъде ли това в наш интерес. Дълбоко вярвам, че не. Убеден съм, че е в наш интерес, дори и да имаме разногласия, да намерим обща гледна точка и да направим всичко, за да свържем отново Русия и Европа заедно, защото вярвам, че уважението към руската история и съдба е в наш интерес”, каза Макрон.

„Ние се безпокоим от въпросите, свързани с договора от забрана за  изпитанията на ядрени оръжия. Безпокоят ни въпросите за милитаризацията на Космоса. Обсъждаме тези въпроси, за да видим позицията на Франция”, каза руският президент Владимир Путин.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.