54 000 наши сънародници са придобили имиграционен статут към днешна дата

При Brexit без сделка няма да има визи при престой до 90 дни на Острова. Сънародниците ни във Великобритания все още не знаят каква ще е съдбата им, след като страната окончателно скъса с Европейския съюз.

Според различни данни във Великобритания живеят между 200 и 280 хиляди българи. 120 000 от тях са работещите. Към юли тази година с изрядни документи за уседналост са 54 000.

Печелят или губят българите от поевтиняването на британската лира?

Документът дава право за пребиваване в страната, за достъп до здравеопазване и социално-осигурителната система, както и възможност за кандидатстване за британско гражданство.

Затова сънародниците ни искат спешни мерки, които да им помогнат, за да не се стига в ситуация да пребивават незаконно, горещ телефон за информация, повече персонал в посолството ни на Острова, където вече са изпратени още двама служители, а в случай на Brexit без сделка външно министерство ще открие нови офиси за обслужване на граждани - в Шотландия или в Северна Ирландия.

За българите Brexit е тест - щял да изпита техните воля и търпение. Страх обаче няма у тези, които работят в страната законно.

„Притеснени са тези, които са законно тук и нямат всички документи, тези, които работят нелегално”, заявява Веско Котев.

Организираха 28 информационни дни за правата на българите във Великобритания след Brexit

Към този момент всички българи, които имат намерение да останат във Великобритания трябва да придобият статут на уседналост. А това става лесно - чрез мобилно приложение.

„Този документ аз го направих преди 2-3 седмици, защото новият премиер Борис Джонсън е малко непредвидим, малко като Тръмп, и затова го направих и става буквално за 10 минути”, обясни Веско Котев.

Според Българския център за социална интеграция обаче много от българите във Великобритания не знаят как да се сдобият със статут, защото или нямат компютърна грамотност, или не говорят добре английски.

„Това автоматично ги поставя извън системата. Другият проблем е, че не е ясно какво ще се случи с тези граждани на ЕС, на България, които не са подсигурили този статут. Никой не е споменал това, но е логично да се очаква да бъдат депортирани”, заяви Нишан Джингозян, основател на Българския център за социална интеграция и култура в Лондон.

От своя страна Великобритания продължава да се надява, че все пак Brexit със сделка може и да се случи.

Как Brexit ще се отрази на българския бизнес?

„Великобритания даде безспорна гаранция на всички 3,2 милиона европейски граждани, които живеят на Острова. Ние искаме те да останат и да работят в нашата държава. Те са наши приятели и семейства”, заяви Лин Чарлз, зам.-посланик на Великобритания в България.

Докато стане ясно обаче българите в Обединеното кралство искат по-добра връзка със страната ни, чрез посолството ни там.

„Трябва да чакаш 2-3 седмици, за да си направиш среща и да си подадеш документите за паспорт примерно. Аз предпочитам да си закупя билет, да отида до България и да си направя паспорта в България”, заявява Веско Котев.

Ако Brexit не мине гладко за сънародниците ни в Кралството, може да се очаква вълна на завръщане към родна земя. А след себе си това може да доведе до тежест за социалната система тук в България и намаляване на притока на средства от гурбет към страната ни.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.