Според властите задържаните си избирали жертви с психични отклонения или зависимост към алкохола

Фрапираща схема за имотни измами! 10 души са задържани при спецакция в столичните квартали „Орландовци” и „Малашевци”. 

Организираната група дори отвлякла човек, за да отнеме имота му, разказват разследващите. Най-често жертвите били самотни възрастни хора или такива със зависимости и психични проблеми.

В къща в „Орландовци”, собственост на сочения за тартор на групата – Начо, според разследващите са били държани насила възрастни собственици на имоти в София. Върху тях е използвано физическо и психическо насилие, за да прехвърлят апартаментите си на престъпниците.

Измамниците подбирали жертвите си след предварително проучване. Трябвало да бъдат самотни и уязвими. Така се насочили към болния от шизофрения Георги в квартал „Борово”. Групата отишла в дома на възрастния мъж и го отвела със сила в „Орландовци” в дома на Начо, разказват разследващите.

След като го принудили да подпише продажба на апартамента си, Георги останал без покрив над главата.

Още двама души са пострадали от същата група, показва разследването.

„Отделно 3 случая в хода на работата са предотвратени от колегите от МВР”, обясни зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Във всички случаи се действало по идентичен начин.

„За тази група работят около 4-5 лица, да ги наречем условно „бушони”. Тези 4-5 лица в предишен период също са пострадали от дейността на тази група и са им взели имотите, апартаментите, изхвърлени са на улицата и в момента работят за тях за дребни пари”, обясни Гешев.

Подставените лица са търсели с проучвания потенциалните жертви. След като групата набелязвала новите си жертви, ги затваряла в къща и ги принуждавала с физическо и психическо насилие да се съгласят да прехвърлят имотите си на името на „бушоните”.

 „Тези лица, които днес са арестувани, са били задържани и преди, осъждани, регистрирани за сходни дейности”, каза зам.-главният прокурор.

„Към момента с колегите от ГДБОП работим с 10 лица. Предстои да видим на кои ще бъдат повдигнати обвинения и кои ще бъдат пуснати”, заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов.  По думите му лидерът на тази група е известен като Начо.

Арестите и претърсванията в кварталите „Орландовци“ и „Малашевци“ продължиха през целия ден.

В петък прокуратурата ще вземе решение на кои от десетимата задържани ще бъдат повдигнати обвинения и за какво точно.

Информация: Марина Малашева, Ивелина Драгнева 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.