Има ли замърсяване?

В електриково синьо се оцветиха водите на река Русенски Лом. За това сигнализира зрител на NOVA с любителско видео от преди три дни.

Тръбата, през която в реката се изливат водите от цялата западната промишлена зона, в понеделник отново изпускаше цветни води, но в по-тъмен нюанс.

В тази промишлена зона на Русе работят предимно производители на бои. Източникът на замърсяване не е установен, въпреки, че екипи на екоинспекцията и ВиК правят проверки.

„Предвид, че това най-вероятно са вододисперсни бои, каквито са нашите предположения, те не са опасни, тоест анализите, които имаме не показват високи превишения. Няма опасност за водните организми, а и през годините, когато е имало замърсявания не се е наблюдавало измиране на рибата в района”, коментира Христо Милков, началник отдел в РИОСВ-Русе.

„Обикновено, когато се получи сигнал, водите вече са изтекли. Лома е боядисн, оцветен е, а в шахтата където са потенциалните източници водата е бистра. От шахта на шахта се обикаля и се отваря”, посочи Даниела Петрова-еколог на ВиК-Русе.

Още по темата гледайте във видеото.

Репортер: Наталия Йорданова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.