Носейки цивилни дрехи, полицията поиска „справедливи заплати и достойни условия на труд“

Хиляди португалски полицаи се събраха днес в Лисабон, за да поискат по-добри заплати и условия на труд. Това е първият голям протест, след като социалистите се върнаха на власт след изборите миналия месец.

Носейки цивилни дрехи, полицията поиска „справедливи заплати и достойни условия на труд“, което усили натиска върху правителството на министър-председателя Антонио Коста. Миналата зима той се изправи пред протести на работници от обществения сектор, изискващи увеличение на заплатите след години на по-силна икономия.

Ръководителят на главния полицейски профсъюз Пауло Родригес каза, че правителството досега остава глухо за техните искания.

Стажант-полицаи от Пазарджик проведоха практическо занятие (СНИМКИ)

"Министрите са същите и нищо важно не се промени по тези въпроси през последните четири години - това създава нестабилност и удря по ефективността на нашите екипи", оплака се Родригес.

„През последните десет години много бонуси бяха прекратени“, оплака се Исмаел Дуарте, 52-годишен полицай от централния град Томар, който заяви, че печели около 1500 евро - сума до които той каза, че едва се е добрал за 20 години.

"Португалия не може да бъде една от най-безопасните страни в света и да малтретира своите сили за ред и законност по този начин. Ние заслужаваме повече уважение", добави друг офицер, Антонио Барейра.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.