Това обяви здравният министър в парламента

Удължават срока на проверката за смъртта на 3 - годишното дете, починало след обиколка на три болници в софия. Това обяви днес в парламента здравният министър Кирил Ананиев.

В същото време опозицията поиска оставката на Ананиев, заради спрения прием на деца в Интензивното отделение на Педиатрията. Петъчният парламентарен ден доведе до нов сблъсък между управляващи и опозиция. Причината -  мнозинството не се съгласи здравният министър да бъде изслушан заради спирането на приема на деца в интензивното отделение на Педиатрията. “Вие де факто пазите министъра да дойде тук и да отговори”, заяви народният представител от БСП Драгомир Стойнев.

Инцидент или лекарска небрежност причини смъртта на 3-годишното дете в София?

До спиране на приема на деца заради липсата на анестезиолози се стигна след скандала около смъртта на 3-годишния  Александър. Родителите на детето бяха обиколили няколко болници, докато най- накрая бъдат приети. Часове по-късно момченцето почина. „Не трябва да се спекулира, аз не закривам болници и отделения.аз съм наредил проверка. Аз не искам да го закрива отделението. Обръщам се и към ВС родители няма да оставим нито едно дете без лекарска помощ”, обясни здравният министър Кирил Ананиев.

Размяната на удари продължи с искане на оставка. „Единственото нещо което може да направите, г-н министър, е да подадете своята оставка. Вие трябва сега след мен да излезете от тази трибуна и достойно като мъж”, коментира Георги Свиленски от левицата.

Аутопсията установи: 3-годишният Александър е починал от пневмония

 „Когато идвам друг път на парламентарен контрол, след тези думи, които отправихте към мен, никога не ми казвайте „уважаеми, г-н министър”. Защото това не е вярно и просто не го чувствате”, обърна се към Свиленски Ананиев.

От изявлението на здравния министър стана ясно, че е нужно още време за изясняване на всичко около смъртта на 3-годишното дете. „Пристигат нови медицински документи, резултати от кръвни изследвания, чакат се и докладите на четиримата независими експерти, които също са много важни”, заключи Ананиев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.