Част от жителите на Бургас предпочитат сом

Ден преди Никулден търговията за празника вече върви на пълни обороти.  В Бургасбза трета поредна година цената на рибата остава без промяна, а търговците обещават изобилие дори в последния момент.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Живи шарани и шаран на шайби могат да се купят във всеки рибен магазин. Преди бургазлии могат да са спокойни, цената му остава непроменена. “Както всяка година цената на шарана е 6 лева. Предполагаме,че ще си остане и такава. Няма изгледи да скочат ценитe”, коментира търговецът Нина Костова.

Затова на бургазлии няма да им се налага за празничната трапеза да търсят алтернатива на шарана. Повечето от клиентите търсят риба с определено тегло, за да бъде вкусна след приготвянето й. По-едрия шаран е по-вкусен. Някъде след 3 кг нагоре-3-4 килограма, но всичко е според семейството. За по-голямо семейство по-едър, за по-малко семейство може и по-малък. По бургаска традиция пълнен ще е по-добре. Някои го предпочитат и пържен,може и да се изпече”, каза Пейо Пеев.

ПРОВЕРКИ ЗА НИКУЛДЕН: 523 кг риба иззети за седмица

Въпреки изобилието на шаран на пазара срещаме и такива, които искат да променят традицията като избират сом. А пазарът предлага възможности и за тези, които не харесват вкуса на шарана на Никулденската си трапеза да сервират риба. „Всички в момента търсят черноморска риба, понеже тая година е малко по-трудно, откъм морската риба. За в момента пак се намира чернокопче, сафрид”, коментира Нина Костова.

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.