Очакваме облачен ден с дъжд в равнините и сняг в планините

Средиземноморски циклон преминава южно от България със значителни валежи в Северна и Централна Гърция. Някои прогнозни модели допускат над 200 литра на квадратен метър за денонощие около град Лариса и ураганни ветрове в района на Халкидики.

У нас в рамките на деня ще усетим вятъра, който ще е по-силен в планините и равнините южно от Стара планина. В Югоизточна България скоростта на поривите ще достига 50 километра в час. Вятърът ще раздвижи и ниските слоеве на атмосферата, ще разсее замърсителите и ще вдигне мъглите. Видимостта днес ще е ограничена до обяд в низините, котловините и покрай водоемите най-вече в Северна България и по поречието на Дунав.

Валежите в страната ще са слаби и ще преминат от югозапад на североизток с по-значителни количества в централните райони на Южна България. Температурите в най-топлата част на денонощието ще се колебаят между 2 и 7 градуса, около Черноморието до 10-11.

Сняг ще превалява в планините над 1200-1300 метра, предимно в западните и централните планински масиви. Нова снежна покривка – максимум 10 сантиметра. По високите части ще е ветровито със скорост на вятъра до 100 километра в час и температура около -3 градуса, в ниското термометрите ще се движат около 2 градуса.

В четвъртък и в петък валежите постепенно ще се ограничат само на изолирани места в централните и източните райони на страната. Ще има условия за образуване на мъгли. Почивните дни ще започнат с валежи в събота, които ще преминат от запад на изток. В неделя облачността ще започне да се разкъсва. Дневните температури – около 10 градуса, по-топло – в източна България, където в събота термометрите ще покажат стойности около 14-15 градуса.

Въздухът тази сутрин продължава да е с висока концентрация на фини прахови частици. В 14 града на страната уредите за измерване на Изпълнителната агенция по околна среда отчетоха стойности над нормите. Въздухът е особено замърсен във Видин, София и Пловдив, където през нощта концентрацията на прах достигна 3 пъти над допустимото. В София най-тежко се диша в района на станция "Павлово" с концентрация през нощта до 3 пъти над нормите. Следват станциите "Младост" и "Хиподрума" с двойно превишение на допустимите нива през нощта. Очаква се днес вятърът постепенно да разсее замърсяването.

 

 

 

Колебливо бе нивото на фини прахови частици в столичния квартал „Павлово”. Малко след 8 часа в сряда бяха измерени 98,4 мигрограма на кубичен метър, а секунди по-късно то спадна с 2 микрограма. „Това е моментна стойност, която не бива да се сравнява с нормата, която е средноденонощна и е 50 микрогр/м3. Няма превишаване нито на средночасовите, нито на средноденонощните норми”, обясни пред NOVA Тодорка Петкова, експерт „Мониторинг на въздуха”.

„За азотния диоксид няма средноденонощна норма. Има само средночасова, която е 200 микрограма. Има и средногодишна такава. Миналата година средночасовата норма  е надвишавана само 2 пъти, при допустими 18”, допълни тя.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си