„Когато в два различни органа едновременно се получат кръвоизливи, които блокират изцяло тяхната дейност, това състояние е неспасяемо", каза д-р Маджаров

„Над 800 000 души в света умират от това, което причини смъртта на малкия Алекс. Това сочат данни на Световната здравна организация. Белият дроб и надбъбреците са два различни органа, които са изключително важни за хомеостазата на организма. Когато в два различни органа едновременно се получат кръвоизливи, които блокират изцяло тяхната дейност, положението е неспасяемо”. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров в студиото на „Здравей, България”.

Лекарката, прегледала малкия Алекс в Педиатрията, се връща на работа

В сряда членовете на Съюза застанаха зад лекарите, замесени в казуса със смъртта на 3-годишното дете. Проверката на Агенция „Медицински надзор" вече установи, че в случая няма лекарска грешка. Д-р Елена Георгиева, която е прегледала малкия Алекс в Педиатрията, в четвъртък се връща на работа.

„Взаимоотношенията между организма на човек и вируса са различни при всеки. Понякога имунната система реагира бурно към външния причинител. Когато става въпрос за вирус, ние можем само да подпомагаме борбата на организма, без да имаме възможността да влияем, както при бактериите - с антибиотици”, каза още д-р Маджаров.

СЛЕД СМЪРТТА НА 3-ГОДИШНО ДЕТЕ: БЛС подкрепи медиците от трите болници

„Изключително важно е да се знае, че когато постъпим в болница със Спешен кабинет и навън има други пациенти, които чакат, ние трябва да изчакаме реда си, защото губим време, ако търсим друг лекар. Нямат право да ви връщат от болница, която има разрешение за дейност и разполага с профила, който търсите”, категоричен бе д-р Маджаров.

Той коментира и казаното от премиера Бойко Борисов, че има запис, показващ лошо отношение от секретарки в болницата към семейството на Алекс. „Нямам информация за какъв запис става въпрос и кои са тези секретарки”, заяви председателят на БЛС.

Целия разговор гледайте във видеото.