„Живее се трудно, непрекъснато теглим заеми, за да живеем", коментира един от специалните педагози в Перник

Рехабилитатори, педагози и психолози от Перник мизерстват заради ниски заплати. Служителите, които работят само с болни деца, са принудени да преживяват с малко над 600 лева на месец.

Социални работници от цялата страна излязоха на протест

„Аз съм специален педагог с 40 години стаж. Миналата година ми дадоха увеличение вместо 7%, само 8 лв. Живее се трудно, непрекъснато теглим заеми, за да живеем, не можем да се справим. Имаме колежка, която напусна, защото не може да даде пари на детето си за закуска”, каза една от недоволните.

„Ние сме квалифицирани хора с образователен ценз и това неравностойно заплащане е обидно за нас”, коментира друга жена от недоволните в Перник.

Петков: Искаме увеличение на заплатите на социалните работници с 15%

„При нас е входирано писмо, с което се настоява за увеличение на заплащането. Аз лично не съм убеден, че за работата, която те вършат и 200% би било адекватно за работата, която те вършат. Проблемът е, че социалните услуги са държавно делегирани дейности, т.е. Общината ги управлява, но Министерският съвет определя разходните стандарти и бюджетите за всеки едни потребител в тези центрове. В идеалния вариант би трябвало Общината да дофинансира тези центрове”, заяви зам.- кметът на Община Перник Стефан Кръстев.

 

 

„Нашите възможности за дофинансиране са ограничени, поради оздравителния пран, в който се намират финансите на Община Перник. Въпреки това, възможности има, ако ги търсим внимателно. За следващата годна вече се обсъждат 3 възможности за дофинансиране по ОП „Развитие на човешките ресурси”. Ще работим активно по тях, защото иначе обричаме центровете за социални услуги на разпад”, коментира още той.

„Ще потърсим вариант по оперативните програми за следващата година да осигурим допълнителни средства”, категоричен бе Стефан Кръстев.

Още по темата гледайте във видеото.