У нас празникът започна с литургия, отслужена от патриарх Неофит

Стотици милиони по цял свят празнуват Коледа. Тя беше посрещната с тържества от Япония до Ванкувър. У нас празникът започна с литургия на патриарх Неофит в храм-паметника „Свети Александър Невски”. Тържествени литургии имаше в цялата страна.

Стотици миряни запалиха свещ за здраве в катедралния храм „Свети Александър Невски”. Патриарх Неофит призова да пазим традициите и да се стараем сред нас да няма страдащи хора.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Днес се ражда духовността, нека да посрещнем новородилия се богомладенец в сърцата си и по всичко да ни личи, че сме богоносци, христоносци и по този начин да проповядваме вярата и да я живеем”, призова протойерей Николай Георгиев.

 

 

„Светъл и пресветъл е денят на Христовото Рождество. Хората да се радват и да следват заветите на Спасителя”, заяви българският патриарх Неофит.В словото си на Рождество българският патриарх Неофит напомни на хората не само с думи, но и с дела да показват принадлежността си към вярата.

„Да бъдем всички следовници на Иисус Христос, който си отиде заради нас и нашето спасение. Да пазим рождественските обичаи и добрите нрави, за които всички ние се борим и стараем да следваме христовите завети. За много години!”, каза патриарх Неофит и отново призова да направим така, че да няма гладни и нещастни хора.

„В днешния празник говорим за радостта, за радостта и само за радостта за това, че ни се роди богомладенеца”, обяснява протойерей Николай Георгиев.

В НАВЕЧЕРИЕТО НА РОЖДЕСТВО: Празнично богослужение в „Св. Александър Невски” (ВИДЕО+СНИМКИ)

На празника в катедралата „Свети Александър Невски” присъстваше и президентът Румен Радев. „Само светли чувства владеят душата ми. Не знам дали помага Бог, но вярата в него, помага. Пожелавам на българите да са живи и здрави и да има по-малко деца, които се нуждаят от лечение”, каза държавният глава.

По време на литургията имаше засилени мерки за сигурност и вярващите чакаха на опашка, за да влязат в храма. Някои от тях получиха благословия лично от патриарха.

До приключване на литургията беше забранено престоят и паркирането на пътни превозни средства на паркингите на пл. „Св. Ал. Невски“; на ул. „Оборище” между ул. „Г.С.Раковски” и бул. „Васил Левски”; на ул. „Дунав” между ул. „Московска” и пл. „Св. Ал. Невски“; на ул. „11-ти август“ между ул. „Московска” и пл. „Св. Ал. Невски“.

Празникът продължава и в четвъртък, когато е официален почивен ден!

Репортери: Златина Зехирова, Ивелина Николова