Екоекспертите ще търсят контакт с фирмата

Незаконна площадка за съхранение на внесени от чужбина отпадъци или склад за суровина, подготвена за рециклиране? На този въпрос трябва да даде отговор проверка, която тече във Враца. 50 тона излезли от употреба тонер касети са депонирани на открита площадка. Старите тонер касети се докарват на площадката повече от месец, разказват местните.

„Не е скрито, защото не е опасно и се вижда отвсякъде. И не е боклук. Ако е имало нещо, то да е скрито, прибрано. А това просто за фирмата, която са ми наематели на мен, е по-евтин начин да си набавят изходната суровина”, заяви собственикът на площадката Илиян Христов.

Премиерът: Подготвят се акции за боклука на още 7 места (ВИДЕО)

„Извършена е проверка от страна на РИОСВ и представители на ДАНС на площадката. Установено е, че става въпрос за неопасни отпадъци, които са внос от Италия – отпадъчен тонер касети”, заяви в интервю по телефона за NOVA директор на екоинспекцията във Враца Христо Христов.

Проблемът в случая е, че площадката не е лицензирана. Няма документи от екоинспекторите, няма и инвестиционно предложение в oбщината.

„Това е първият случай, в който инвеститор решава да започне дейност, било то и предварителна, с доставката на консумативи или суровина, без това да бъде съгласувано с Общината и РИОСВ”, обясни кметът на Враца Калин Каменов.

Опасни ли са отпадъците в Плевен?

Само пред NOVA консултантът на фирмата обясни каква е причината.

„Ние в момента сме в процес на лицензиране на площадката. Тръгнахме малко отзад напред по една единствена причина. Като инвеститори, първо за себе си, искахме да знаеме дали можем да доставяме достатъчно от тази суровина”, каза консултантът Стоян Кралев.

Минималната глоба за съхранението на старите тонер касети без лиценз обаче е 7000 лева. Екоекспертите ще търсят контакт с фирмата, за да я санкционират.