Процесията вървяла в родния град на убития ирански генерал

Десетки загинаха,след като бяха стъпкани на погребението на генерал Касем Солеймани. Тялото на иранския командир достигна родния му град и поне 50 души загинаха, премазани от огромното множество, дошло да се раздели с него. Близо 200 са ранени.

Смъртта на толкова много хора отложи церемонията. Убитият от американците генерал трябваше да бъде погребан още сутринта.

„Ще отмъстим решително и твърдо. Ще ги накараме да съжаляват за това, което направиха. Имайте вяра и бъдете спокойни. Ще бъде решително и окончателно", каза Хосейн Салами, командир на Революционната гвардия на Иран.

Толкова много хора искаха да отидат на погребението на генерала в родния му град Керман, че околните хълмове почерняха от хора. Трудно някой може да преброи колко иранци са съпроводили траурната церемония. В цялата страна със сигурност са били милиони.

Милион иранци изпратиха Солеймани в Техеран (ВИДЕО+СНИМКИ)

А играта на нерви между Вашингтон и Техеран продължи и днес с отказ на американците да допуснат външния министър на Иран до заседание на ООН. Мохамад Зариф не получил американска виза, за да присъства на заседанието на Съвета за сигурност в четвъртък.

2064 мохамад джавад зариф, министър на външните работи на иран

„Това не е никаква изненада, като се имат предвид злонамерените тактики на нетактичния им президент Тръмп и още по нетактичния им министър Помпео”, каза Мохамад Джавад Зариф, министър на външните работи на Иран.

На фона на кризата руският президент Владимир Путин направи изненадващо посещение на Сирия. Западните медии свързват втората визита на Путин в последните 5 години с напрежението в Близкия Изток и нуждата на режима на Асад да получава помощ от Русия и Иран, за да се държи на власт.

А някои западни държави започнаха да изтеглят войниците си от Ирак. Чуждестранните контингенти там са една от възможните мишени на иранско отмъщение. Германия вече изтегли войници от Ирак и ги прати в Кувейт и Йордания.

Ердоган: Убийството на Солеймани няма да остане неотмъстено