Хора от селото разказват как се живее без водопровод в 21 век

Живеещите в село Златолист в Община Сандански от години чакат да се изгради водопровод до селото им. За такъв обаче парите все не стигат и десетилетия местните се справят кой както може. Начините не са много и основният е да пътуват по 8 км до Катунци, където да си пълнят вода за пиене. Заради безводието селото тотално се обезлюдява и за да го спасят, хората искат питейна вода до къщите си.

Какво показват изследванията на водата от реките Тополница и Медетска? (ВИДЕО)

„Много трудно се живее без вода. Нямаме нито за пиене, нито за баня”, казва един от живеещите в Златолист.

„Останали сме тук, защото сме пенсионери и най-голямото богатство на всеки българин е земята. Макари и суха, тази земя е плодородна и тя ни прави богати. Човек, който се откаже от земята си, няма бъдеще в България. Обичаме си я”, коментира друг мъж от селото.

В БУРГАС: Плащаш си водата, но оставаш осем месеца на сухо

Когато не могат да отидат до Катунци хората разчитат на вода от сонди, макар да разбират, че тя е силно замърсена. 

„Носим вода за пиене от Катунци. За миене и за пране – тук има два сондажа, но водата е много малко. Мъчно ни е, защото няма вода за пиене. Носим вода с туби, това е много мъчително”, допълва една от жените в Златолист.

От Община Сандански обясниха, че правят всичко възможно да бъде изграден водопровод до село Златолист. Проект е изготвен и вода може да бъде доставена от Рожен, но в момента се чака разрешително за строеж. Проектът ще струва 1 800 000 лева, но пари засега няма.

 

„Това, което пряко зависи от Общинска администрация, ще го направим възможно най-бързо и оттук-насетне, в новия програмен  период, който в момента се изготви, ще търсиме финансови инструменти да кандидатстваме, защото сама по себе си общината няма тази финансова възможност. Във всички случаи ще търсим и външно финансиране”, заяви кметът на Община Сандански Атанас Стоянов.

Макар и без вода Златолист е една от привлекателните туристически дестинации, заради църквата „Свети Георги”, която привлича хиляди посетители всяка година.

Още по темата гледайте във видеото.