Точно в полунощ на 31 януари британците вече няма да са част от ЕС

След дълго отлагане и неясноти Brexit се случва. Тази вечер европарламентът ратифицира споразумението. Така точно в полунощ на 31 януари британците вече няма да са част от ЕС.

ЗАСЕДАНИЕТО НА ЕП В СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

За британските евродепутати това бяха и последните часове в европейските институции. До часове британският флаг ще бъде свален от сградите на европейските институции и поверен на британските депутати, които напускат преждевременно работа и ще го върнат обратно на Острова.

Видео: Ройтерс

Какво ще се промени на 1 февруари след Brexit?

По голямата част от техните депутатски места ще бъдат замразени за евентуално нови страни членки, а друга част ще се разпредели към няколко страни.

Българските депутати запазват бройката си непроменена. Непроменен засега остава и статутът на нашите граждани на Острова.

 

Като всяка раздяла и тази беше малко тъжна, дори и за тези, които се бореха, за да напуснат.

„Ще ми липсва сцената, ще ми липсва драмата, ще ми липсва публиката от 500 човека”, заяви Найджъл Фараж.

Снимка: Getty Images

„Днес е тъжен ден, но трябва да се съобразим с взетите решения. Историята обаче не е приключила. Нашите врати са винаги отворени за вас, така че днес не си казваме сбогом, а довиждане”, заяви Давид Сасоли, председател на Европейския парламент.

„След две трескави години на напрежение, пресата и британците имахме нужда това да се прекрати и да отдъхне и поемем нататък”, коментира Бруно Уотърфийлд, корепондент на „Таймс” от Брюксел.

Снимка: БГНЕС

Информация: Антоанета Николова