Две денонощия бяха достатъчни на китайците, за да превърнат новопостроена сграда в модерно лечебно заведение

Нова болница с 1000 легла бе оборудвана само за 48 часа и от снощи вече приема пациенти в близост до китайския град Ухан - епицентърът на смъртоносната епидемия от коронавирус.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Регионалният планински медицински център „Даби”, чието откриване бе планирано за май, отвори врати в сряда. Повече от 500 строители, електротехници и полицаи работиха денонощно, за да бъдат оборудвани помещенията на големия комплекс.

Интересно е да отбележим, че не става дума за болницата, която Китай строи и има срок за изпълнение шест дни.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК

Местните власти обявиха в петък, че сградата, която е построена, но напълно пуста и необзаведена, ще бъде превърната в клиника за пациенти с коронавирус. В събота работата вече бе стартирала, а снощи чисто новата клиника вече имаше течаща вода, електричество и интернет.

ПРОСЛЕДЕТЕ В РЕАЛНО ВРЕМЕ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КОРОНАВИРУСА ТУК (КАРТА)

В самия Ухан в неделя пък се очаква да бъде открита друга болница с 1000 легла, чието построяване ще отнеме 9 дни. Общо 4 клиники се строят с темпове, познати само в Китай, с използване на готови панелни конструкции.

Строежът на новата болница, който тече 24 часа в денонощието бе започнат на 25-и януари и ще приключи на 1-и февруари. Пациенти ще бъдат приемани официално от 3-и. 1500 работника участват ден и нощ в изграждането на сградата, която се простира на площ от 25 000 квадратни метра.

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО

Две българки под наблюдение в болница заради риск от коронавирус

Откъде идва опитът на Китай?

През 2003г. в рамките на 6 дни Китай построява болница „Xiaotangshan” с леглова база за 1000 души. Първата копка е направена на 23 април същата година, а на 29-и медицинското заведение е открито и вече приема пациенти страдащи от разпространения тогава SARS вирус.

Болницата с капацитет от 1000 легла и 1 383 медици приема 680 пациента, страдащи от SARS вируса, като 672 от тях са излекувани.

Китай и Русия разработват ваксина срещу коронавируса

Какво ново в Ухан?

В социалните мрежи популярно стана видео, на което се чува и вижда как жители на китайския Ухан пеят песни от апартаментите и терасите си в знак на подкрепа с всички борещи се с коронавируса. По този начин те смятат, че ще приповдигнат настроението у хората - 11 милиона жители на града остават в капан, след като бяха предупредени да не напускат домовете си.

Друг кадър също прикова вниманието на интернет потребителите и трогна мрежата.

Лиу Юн е член на медицинския екип, който заминава за провинция Ухан, за да се бори с коронавируса. Снимка, направена от фотографа Уанг Фей, показва момента на сбогуване между Юн и неговата половинка.

Местните жители са принудени да използват различни предпазни мерки за да не се разболеят. На кадри от Ухан в последните дни наблюдаваме много идеи. Ето една от последните часове: