Тя не е съгласна с нито един упрек на президента и не ги приема

„Слушах анонси от изказването на държавния глава. Запознала съм се с основните му упреци и не мога да приема нито един от тях. Смятам, че е преднамерено търсене на политическа криза. А условия за такава не съществуват, защото правителството е стабилно. Съвсем скоро го доказа провалилият се вот на недоверие на БСП". Това заяви в ефира на „Здравей, България” председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Президентът: Снемам доверието си от правителството (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Днес коментарите ще бъдат основно около Конституцията. Тя трябва да се познава и да се цитира многократно. Президентът олицетворява единството на нацията според Конституцията. Според Член 1 цялата власт произтича от народа и никоя личност не може да присвоява упражняването на народния суверенитет”, смята тя.

Борисов за изявлението на Радев: Това е пряка намеса в независимостта на властите (ВИДЕО)

„В рамките на три години управление на този кабинет никога не сме усещали подкрепа от президента. Такава не е имало и за парламента. Имаме 19 пъти вето, наложено на законите. Факт е, че в последните шест месеца няма такова. Все пак, макар и неофициално заявено, неподкрепата на президента е била факт, което не ни е пречило да реализираме нашата програма”, каза още Дариткова.

„Въпросът е: Защо точно сега? Това анализираме в момента. Наистина може да се размишлява. От една страна вотът на недоверие не успя, имаме достатъчно парламентарно мнозинство. Т.е. няма условия за парламентарна криза и неподкрепа на кабинета”, обясни тя.

Първи политически коментари за престрелката „президент – правителство”

„Нещата за България се развиват добре. Ние сме на прага на встъпване в чакалнята на еврозоната - нещо, което говори за икономическа и финансова стабилност на страната. Ако всички партии имат консенсус, очаква се държавният глава също да бъде въвлечен в тази идея.  Би следвало той да бъде в подкрепа на това усилие на България. Разтроена съм от некомпетентното му изказване – няма нищо, което е прокарано тихомълком. Има ясни преговори с Европейската централна банка”, категорична бе Дариткова.

„Създаде се известно напрежение по повод на предложения, за които се изясни, че са във връзка с необходими промени в закона. Това приключи с решение на Народното събрание, което беше прието от почти всички парламентарни групи. Президентът трябва да се е запознал с него”, добави тя.

Нинова: Споделяме мотивите, с които Радев сваля доверие от правителството

„Ние разсъждаваме защо точно сега президентът насочи своето недоверие към правителството. Не знам кой ще е следващият. Правителството е излъчено от парламента. Дали той е изрази недоверие към него или към българските граждани, изразили подкрепа към това управляващите партии.  Темата за доверието е много сериозна. Президентската институция предполага, че трябва да заслужиш доверието на целия народ, не само на тези, които са те избрали. Това би увенчало един успешен президентски мандат. В случая виждаме ясно разграничаване на позицията „Който е с мен и ме последва, той защитава почтеността, всички останали са непочтени”. Тази част от изказването на президента най-много натъжи всички останали, които са подкрепили настоящето управление”, смята Дариткова.

Още от разговора с Даниела Дариткова гледайте във видеото.