Кметът е категорична, че площадът остава само за пешеходци

При ремонта на столичния площад „Св. Неделя” няма да бъде отсечено нито едно дърво. Това увери столичният кмет Йорданка Фандъкова, която се срещна с директора на избраното проектантско бюро „Масимилиано Фуксас”. Същинската работа по площада трябва да започне през пролетта на 2021.

Площадът в сърцето на София трябва да запази историята, като я подчертае с темата за бъдещето. Затова археологията ще се вижда, а пространството ще се осветява от подобия на гигантски гъби, които светят с чиста енергия.

„Те ще бъдат изцяло фотоволтаични, през деня ще акумулират светлина, енергия и след това ние ще я използваме, за да осветим площада и да си зареждаме телефоните и това е важно! Нека гледаме на това като на градско обзавеждане”, заяви Масимилиано Фуксас.

ЕКСКЛУЗИВНО: Говори световноизвестният архитект, спечелил проекта за площад „Света Неделя”

Технологичните растения няма да изместят традиционните и дървета няма да се секат.

„Това, което предлагам на всички градове, в които работя, включително и на моя роден град Рим, е, че трябва да се садят дървета. Този площад е един съвременен модел за нещо, което може да се направи в цяла Европа, защото една много голяма част от Европа има подобни проблеми на вашите. Само че вие имате като допълнение и много археология отдолу и това е един безценен дар от миналото”, заяви Фуксас.

 

Видео: БГНЕС

Площадът остава само за пешеходци, без коли, но църковните лица ще имат достъп до сградите около него.

„Площад „Св. Неделя” ще бъде само за пешеходци, без никакви коли. Единствено ритуални коли ще могат да стигат до входа на църквата „Св. Неделя”. Очакваме площадът да бъде много светъл и зелен, както и да се запази богатото културно наследство на града”, заяви Йорданка Фандъкова.

Друго знаково пространство – площадът пред храм-паметника „Св. Александър Невски” ще бъде проектирано наново заради „непредвидени обстоятелства" в проекта, това ще струва на общината 87 000 лв.

„Водоотвеждането и препоръките, които дадоха от Министерството на културата за замяна на осветителните тела, за запазване на гранита, бяха дадени на екипа на архитект Панталеев. В момента имаме договор, преведен е аванс, очакваме да се свърши работата и да се изплати цялата сума”, заяви арх. Здравко Здравков, главен архитект на София.

Преправения проект на площада ще бъде представен до края на февруари.