Основателят на "Уикилийкс" беше обвинен в изнасилване

В Лондон днес започва да се гледа делото за екстрадиране в САЩ на създателя на организацията "Уикилийкс" Джулиан Асандж, предаде БТА.

Изслушванията ще се състоят в съд в югоизточната част на британската столица, свързан с подземен тунел със затвора "Белмарш", в който от април е държан 48-годишният Асандж.
Правозащитници изтъкнаха, че делото е важно за бъдещето на свободата на словото и свободата на пресата. То ще протече на два етапа - първият ще продължи до петък, след което ще бъде обявено тримесечно прекъсване. Делото ще бъде подновено на 18 май и ще трае още три седмици.

Протест в Лондон в защита на Джулиан Асандж (ВИДЕО+СНИМКИ)

В първата част ще бъдат прочетени обвиненията срещу Асандж. Австралиецът е обвинен от министерството на правосъдието на САЩ в 18 престъпления, включително свързани с най-голямото разкриване на секретна информация в историята на САЩ. Асандж може да бъде осъден на до 175 години затвор, ако бъде екстрадиран. Той не се признава за виновен и казва, че с действията си е показал злоупотреби, извършване от американските военни. Защитата смята да представи основната част от своите аргументи през май.

Асандж моли Франция за политическо убежище

Лондонският съд няма да се произнася по обвиненията. Той трябва да реши дали искането на Вашингтон за екстрадиция отговаря на действащия от 2007 г. британски закон за екстрадициите, т.е. дали има основания създателят на "Уикилийкс" да бъде предаден на Съединените щати.