Основателят на „Уикилийкс“ е задържан под стража в „Белмарш“ от миналия септември

Стотици хора, сред които дизайнерката Вивиен Уестууд и басистът на „Пинк Флойд” Роджър Уотърс, се събраха в Лондон, за да протестират срещу екстрадицията на Джулиан Асанж и с искане той да бъде освободен, съобщават „Дейли мейл" и БГНЕС.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Основателят на „Уикилийкс“ е задържан под стража в „Белмарш“ от миналия септември, където изтърпява 50-седмична присъда за нарушаване на условията по гаранцията му, докато е бил в еквадорското посолство в Лондон. Той влезе в сградата през 2012 г., за да избегне екстрадиция в Швеция по обвинения в сексуално насилие, които той винаги е отричал и които впоследствие бяха отхвърлени.

В САЩ 48-годишният Асанж ще се изправи срещу 18 обвинения, включително заговор за извършване на компютърна намеса, по време на публикуването на американски секретни съобщения преди десетилетие. Ако бъде признат за виновен, го грози присъда от 175 години затвор.

Сред събралите се протестиращи, 78-годишната госпожа Уестууд, носеше лента с надпис „Ангел“ на главата си. Сред тях също така бе и 58-годишния бивш гръцки министър на финансите Янис Варуфакис и 76-годишния основател на „Пинк Флойд”, Роджър Уотърс.

Двамата мъже се присъединиха към модната дизайнерка Уестууд, бащата на Асандж Джон Шиптън и настоящата редакторка на „Уикилийкс“ Кристин Храфнсон, издигайки банер, гласящ „Не екстрадирайте Асандж“.

Други лозунги по време на протеста гласяха „Журналистиката не е престъпление“, „Освободете Джулиан Асандж“ и „Истината ще ви освободи“, въпреки че на последния някои от думите са зачертани, така че гласи: „Истината ще ви вкара в затвора".

Бащата на Асандж, г-н Шиптън, произнесе реч пред множеството на площада на парламента. „Гледам към всички вас и виждам много познати лица сред множеството и пресата, които подкрепят Джулиан и ви благодаря! Представям пред вас неговата обич, благородство и силата на характера му след девет години. Всъщност, не разбирам защо Джулиан е в затвора“, каза той и определи този акт като „произволно задържане“.

Много протестиращи носеха затворнически костюми и серия от маски, включително една, която изобразяваше президента на САЩ Доналд Тръмп.

Протестът идва след като канцлерът на лейбъристите в сянка Джон Макдонъл предизвика ярост сред еврейски групи, като сравни битката на Асандж за избягване на екстрадицията с тежкото положение на френски войник, фалшиво обвинен в държавна измяна от антисемити.

Макдонъл направи това изказване в четвъртък след като стана най-високо поставеният политик, посещавал Асандж в затвора в Лондон. Той описа опитите на САЩ да екстрадира австралиеца като „случая на Драйфус на нашата епоха” - сравнение с френския офицер от 19 век Алфред Драйфус. Той е осъден за държавна измяна в процеса от 1895 г. по обвинения в държавна измяна, за които мнозина смятат, че са повдигнати срещу него, защото е евреин.

Асандж моли Франция за политическо убежище

По-късно Драйфус е оневинен след дълга кампания с участието на интелектуалци като романиста Емил Зола, който пише пламенната статия „Аз обвинявам!“.

Под ръководството на Джеръми Корбин Лейбъристката партия бе обхваната от криза, предизвикана от антисемитизъм и забележките на Макдонъл предизвикаха яростна реакция.

Швеция прекратява разследването срещу Джулиан Асандж

Карън Полак, главен изпълнителен директор на Образователния тръст за Холокоста, каза: „Драйфус бе френски артилерийски офицер, лъжливо обвинен в държавна измяна, защото е евреин. Помислете и разберете как или защо Джон Макдонъл може да направи такова неподходящо сравнение със случая на Асанж“.