Специалните занимания са изключително важни за самите психично-болни, защото те им помагат за самото лечение

По идея на клиниката по психиатрия към „Александровска” болница за трета поредна година пациентите с психични заболявания, изработват мартеници с благотворителна цел. Този път ще подпомогнат самата болница.

„Мартеница за Здраве” така са кръстили проекта, защото мартеницата символизира сама по себе си здравето, но не само физическото а и психическото.

Александровска болница организира серия от кампании за донори на Михаела от Перник

Мартеничките се изработват от наши пациенти, които са така една част се лекуват в условията на дневен стационар, другите са лежащо болни. Това е традиция, имаме много години, повече от 10 години. За първи път тази година съвместно с „Шалом”, така сме обединени около тази кауза”, казва проф. Вихра Миланова, началник на Клиниката по психиатрия към УМБАЛ „Александровска”.

„Амбицията която имаме с професор Миланова е създаването на център за рехабилитация на млади хора с психични проблеми, които в рамките на няколко месеца да успеят да получат необходимите знания, умения а също и да се възстановят до степен, която да им позволи да се ресоциализират и да намерят работа в обществото”, казва доц. д-р Александър Оскар, началник на Клиниката по очни болести в УМБАЛ „Александровска”.

СЛЕД РЕПОРТАЖ НА NOVA: Вълна от съпричастност към 23-годишната Михаела от Перник (ВИДЕО)

Усуканите конци на мартениците са символ на нишката на нашия живот. Точно така изглежда и нашето ДНК, в което е заложена информация, но и рискове и предразположения към различни заболявания, включително и психични разстройства. Нещо, което често забравя..

„Вместо да го адресираме ние го игнорираме и проблема се задълбочава. Така че на първо място нашата задача ние да достигнем до обществото, до институциите, така че хората да разберат колко важно е да се грижим за психичното здрава, така както се грижим за здравето като цяло”, казва още Оскар.

Хиляди се обединиха в построяването на модерна детска болница (ВИДЕО)

В Дневния стационар към психиатричната клиника на „Александровска” болница, има специални обучения за преодоляване на тревожност,психотерапия, шизофрения, както и музикотерапия и езиково обучение. Всяка продадена мартеничка, ще  помогне за създаването на по-добри условия на работа, както за пациентите така и за лекарите. Те ще се продават по 2 лева, а които проявява интерес, може да се обади в самата клиника.

Специалните занимания са изключително важни за самите психично-болни, защото те им помагат за самото лечение, осъзнаване на състоянието и предпазване от допълнително задълбочаване. Включете се в инициативата, за добра кауза!