Пациентите ще трябва да информират работодателите в законно установения срок

Общопрактикуващите лекари ще могат да дават болнични листове на хората, на които здравните власти са препоръчали карантина в домашни условия.Това се отнася за гражданите, пристигащи у нас от континентален Китай и Италия и попълнили анкетна карта при влизане в страната, съобщават от Министерството на здравеопазването.

За целта регионалните здравни инспекции ще предоставят информация за лицата, подлежащи на карантина, на личните лекари в съответната област. Пациентите, получили болничен трябва да уведомят своя работодател в нормативно установения двудневен срок. Болничният лист може да бъде получен от общопрактикуващия лекар и предоставен  на работодателя след изтичането на карантината.

От здравното министерство напомнят, че всички лица под карантина не трябва да напускат домовете си и при поява на грипоподобни симптоми (повишена телесна температура; кашлица; затруднено дишане, треска и т.н.) трябва да се свържат по телефон с общопрактикуващия си лекар, а ако нямат такъв – със съответната регионална здравна инспекция, откъдето ще получат указания според случая.

Ведомството препоръчва също така да се избягват всички пътувания до континентален Китай и Италия, както и до държави с високо разпространение на коронавирус COVID-19.

„Отговорност на всеки български гражданин е да се отнася съвестно към своето здраве и здравето на околните. В този смисъл Министерството на здравеопазването апелира гражданите под карантина да я спазват стриктно”, коментират оттам.