Архивите на папа Пий XII бяха разсекретени

Ватиканът хвърля светлина върху един от най-спорните периоди в историята си. Архивите на папа Пий XII бяха разсекретени. Заради мълчанието му, по време на Втората световна война, той често е обвиняван, че симпатизира на нацистите.

Момент на истината за Ватикана. Светът очаква да разбере какво пише в няколкото милиона писма, телеграми и документи на папа Пий 12-ти. Той често е обвиняван, че е наблюдавал безучастно смъртта на 6 милиона евреи.

Папата промени името на архива на Ватикана (СНИМКИ)

„Не можем да пренапишем историята, но историята трябва да бъде написана въз основа на пълните доказателства и ние точно тях търсим”, обясни Менахем Розеншафт, изпълнителен директор на Световния еврейски конгрес.

Папа Пий XII е обвиняван, че е запазил мълчание, когато милиони евреи стават жертва на нацисткия режим. Един от главните архивари на Ватикана разказа, че лично е разгледал един милион документи от този период.

126 г. от рождението на Цар Борис III Обединител

"Той въобще не е запазил мълчание и всичките му посолства в централна и Северна Европа активно са се опитвали да спасят хора, много евреи - защото това е било едно от техните задължения", ръководителят на архива на Ватикана д-р Йохан Хикс.

Днес учени от целия свят получиха достъп до тази част от архива на Ватикана.

"Когато папа Франциск реши да отвори тези архиви, той каза, че Църквата не се страхува от историята и се надява, тези архиви да хвърлят светлина върху "скритата, но активна дипломация на папа Пий XII по време на войната", заяви журналистката Делиа Галахар.

200 историци вече получиха достъп до ценните документи. Инвентаризацията на 120-те тома архиви, състоящи се от няколко милиона страници, отне на архиварите на Светия престол цели 14 години.