Панорамата в града е построена на 10 декември 1977 г.

На днешния ден поглеждаме към една от най-епичните битки в руско-турската освободителна война - тази в Плевен. Това е най-кръвопролитното и продължително сражение, преломен момент в хода военните действия. Само месец и половина след падането на Плевен турското правителство моли за мир.

ГОРДОСТ: Известни българи рецитират "Опълченците на Шипка" (ВИДЕО)

Панорамата „Плевенска епопея 1877 г.“ е построена на 10 декември 1977 г., в деня на 100-годишнината от освобождението на града. Тя е направенa да изглежда повдигнатa върху 4 щика, които олицетворяват силата на оръжието, донесло свободата. В първите 3 години след нейното откриване панорамата е посетена от 2,5 милиона души. Осбовождението на града е представено в четирите зали чрез изразните средства на визуалните изкуства.

ОТ АРХИВА: 3 март през годините (ГАЛЕРИЯ)

Първият важен момент от Плевенската епопея е идването на Осман Паша. „Виждайки високите хълмове, той разбира, че градът може да бъде превърнат в непревземаема крепост”, разказа екскурзоводът Мариета Кръстева.

Любопитни факти, които не знаем за Трети март

Превземайки Плевен, Осман Паша е атакуван от многохилядна руска армия с подкрепа от румънски войски. Тримесечните боеве са отразени в Панорамната зала на музея.

Неуспехът на руските сили при трите атаки и многобройните жертви налагат промяна в тактиката. По план и под командване на генерал Тотлебен започва тримесечната блокада на града. Изтощена физически, изпълнена с несигурност и страх, турската армия опитва пробив на 10 декември, но с това приключва битката за Плевен.

Заключителна зала „Две картини” показва капитулацията на Осман Паша и зимното преминаване на Балкана от руската армия.

ПОЧИТ КЪМ ГЕРОИТЕ: Тържествени церемонии в София и на Шипка (ВИДЕО+СНИМКИ)

ВСИЧКО ЗА ЧЕСТВАНИЯТА НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК ЧЕТЕТЕ ТУК