В учебните заведения е въведен дезинфекционен режим

В много градове на страната грипната ваканция приключи. От днес учениците се върнаха обратно в класните стаи. Заради опасността от вируса режимът в детските и учебните заведения е засилен. 

Няколко тира с предпазни облекла и защитни маски, отблокирани от резерва на отбраната, тази нощ бяха изпратени от Министерството на здравеопазването до няколко регионални здравни инспекции в страната.

Извършват дезинфекция срещу заразата на училища в Хасково

Защитните облекла и маски ще бъдат раздадени на медиците, които се грижат за болните със съмнение за коронавирус пациенти, както и на лекарите от спешна помощ и общопрактикуващите доктори, които са на първа линия.

Един от тези градове е и Пазарджик. Здравните власти там ще проверят и дали се спазва дезинфекционният режим в училищата,  тъй като от днес там децата се връщат обратно в училище.

Училища и детски градини ще затварят само при поява на коронавирус в даденото заведение

Цяла нощ РЗИ- Пазарджик очакваше защитните облекла и маски да пристигнат в града, но тирът все още не е дошъл. Част от маските пристигнаха от Турция.

„Защитните маски и облекла са предназначени за лекарите, медицинските сестри и санитари, за хората, които са на първа линия. Очакваме ги да пристигнат всеки момент. Предполагаме, че се бавят заради проблем с транспорта”, обясни Венета Йорданова от РЗИ – Пазарджик.

 

 

„Нямаме основание да удължим грипната ваканция в града поради ниската заболяваемост, която имаме до този момент. При проведените проверки, преди да обявим грипна ваканция, не е забелязано високо отсъствие от учебните заведения”, каза още тя.

В СЛУЧАЙ НА КРИЗА: От МОН обмислят онлайн обучение на учениците от вкъщи

В Пазарджик тече масова проверка за това, спазва ли се хигиенния режим, дезинфекционните мерки засилени ли са. В началното училище „ Отец Паисий” децата се посрещат на входа от медицинска сестра, която им обяснява как да си дезинфекцират ръцете. Дезинфектант има във всяка класна стая, както и в тоалетните.

„Към родителите и към персонала има препоръки, дали сме мерки за засилване на дезинфекционния режим, провеждане на сутрешен филтър на децата в детските градини, както и често проветряване”, обясни още Йорданова.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Още по темата гледайте във видеото.