Президентът посети завод, където се запозна с мерките за безопасност срещу коронавируса

„Имаме капацитета и силите да се справим с тази зараза. Мога да дам пример, че Плевен полага всички усилия, мобилизиран е целият потенциал на общината. Важно е да няма прекъсване на технологичния процес. Тук ръководството съумява да не прекъсва производството”, заяви президентът Румен Радев в Плевен.

Президентът: Да не допуснем паниката да парализира икономиката

Държавният глава посети производствено предприятие, където се запозна с предприетите превантивни мерки за гарантиране на безопасни условия на труд и непрекъснат производствен процес.

Сега, в момента, е най-важна мобилизацията на всички институции, на цялото общество - солидарност, единство, дисциплина - това е начинът. Да не стигаме други държави, където има пълна парализа на обществен живот, на икономиката. Нали си представяте, ако допуснем това да се случи при нас, какви ще бъдат последствията", коментира президентът Радев.

„Мерките са ясни. Не трябва политиците да се правят на лекари и обратното. Държавата трябва да подпомага всячески - с всички възможни ресурси и потенциал, който има, така че да се справим”, смята той.

Потвърдиха седми случай на коронавирус у нас (ВИДЕО)

Радев призова гражданите да спазват мерките, да са дисциплинирани и да се грижат за възрастните хора. Според него цялостното държавно внимание трябва да е насочено към лекарите.

"И нещо много важно - общественото здраве започва от грижата за медицинския персонал. Те са в момента хората, които трябва и ще ни изведат от тази криза. Трябва към тях да има цялостно държавно внимание като мотивация, оборудване, подготовка, квалификация, условия на труд. Това трябва да бъде постоянен ангажимент на държавата, а не да чакаме да дойде криза и тогава да мислим в какво състояние са нашите здравни работници", отбеляза Румен Радев.

„Нека не се всява паника. Да избегнем страховете, да не прекъсваме обществения живот и да не предизвикваме парализа”, призова Радев. Президентът даде пример с Плевен, че е осигурил над 100 легла, че мобилизира потенциала на университета си за осигуряване на тестове за коронавируса. Според него не само държавите трябва да си обменят опит, а трябва и общините да правят това. В Плевен виждам много положителни примери и за бизнеса, отбеляза Радев.