Темата коментира председателят на Сдружение "Асоциация на собствениците на аптеки" Николай Костов

"Хората купуват всичко. Фармацевтите са изморени. Има опашки непрекъснато. Десетки пъти повече от нормалното търсене на някои продукти. Основните неща ги има - лекарствата по лекарско разписание, особено за хронични и остри заболявания. Търсят се хранителни добавки, съдържащи витамин D, витамин C, цинк, повлияващи имунната система. Хората се подготвят за най-неприятни ситуации". Това заяви в ефира на "Плюс-Минус.Коментарът след новините" председателят на Сдружение "Асоциация на собствениците на аптеки" Николай Костов.

Той обясни, че цените на маските са се увеличили заради производителя, който не е български. "Дезифенктантите, както и ръкавиците също държат, тъй като хората си ги слагат, за да се предпазват. Вносителите имат запас, който се изчерпва при голямо търсене. Капацитетът на заводите не може да бъде надхвърлен. Повечето от антибактериални кърпички обаче не са  български", заяви Костов.

ДО 29 МАРТ: Само хранителни магазини, аптеки и дрогерии ще работят в цяла България

"Ние сме крайното звено на лекарственото снабдяване - аптеките. Зависим от дистрибуторите и вносителите на лекарства. Когато си свършат работата, и ние си вършим добре нашата. Ние нямаме права по закон да внасяме директно лекарства, които се  внасят от определени субекти, които са регистрирани по закон - дистрибуторите", каза още Николай Костов.

България в извънредно положение за 1 месец

Според него фармацевтите са много притеснени и вече имат маски, дезифенктанти. По думите му в момента се готвят екрани от плексиглас, които да ги предпазват. Той отбеляза, че в магазините ще бъдат пропускани различен брой хора, в зависимост от големината на обектите.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК