Има ли място за паника?

Туристическият бранш у нас е силно притеснен за предстоящия летен сезон в страната. По последни данни още в началото на март всички ранни записвания за почивка на българското Черноморие са преустановени. Първи сигнализираха туроператори, работещи на пазар "Израел". При тях първите летовници трябваше да пристигнат с чартър у нас в началото на април. Засега това е отложено за месец, дори предвиждат средата на май.

Един от малкото хотели по Южното Черноморие, който работи целогодишно, но заради извънредното положение е затворен до 29 март. Не работят нито кафенета, нито ресторанти. "Преди обстановката, съм песимист за сезона. Най-малкото зло е освобождаването на персонала. Ако имаме разбирането на банките, ще се справим. Най-лошото е за персонала, за който държава трябва да помисли", каза хотелиерът Венелин Ташев.

Малки фирми от туристическия бранш заплашени от фалит

"Важно е как ще освободим хората. 300-400 човека от нашия бранш са готови да напуснат в неплатен отпуск. Държавата трябва да спре плащането на местни данъци и такси за неопределено време. Хората са най-важни", каза още зам.-председателят на БХРА Веселин Налбантов.

Председателят на Клуба на хотелиера Диана Колчева обясни, че членовете им са много притеснени и ще бъде направен призив. "Този призив ще входираме в Министерския съвет. Тези мерки са 8 и ако управляващите постъпят с отговорност, мерките ще могат да бъдат приложени към икономическите сектори", заяви Колчева.

От Министерството на туризма бяха категорични, че ресорният министър Николина Ангелкова поддържа връзка с представители на туристическия бранш. 

Репортер: Цеца Алексова

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП 

ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО