Хотелиери и ресторантьори настояват за понижаването на ДДС

Масов фалит на малки, семейни фирми в туристическия бранш. Това ще последва, ако не се понижи ДДС-то за хотели и ресторанти, докато се изпълняват изискванията от Наредба Н-18. Мнението е на Марк Фон Милдерс - вицепрезидент на Европейската туристическа асоциация HOTREC, която обединява 45 асоциации от 33 европейски страни. Той е у нас за среща с Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.

Междувременно българският туристически бранш остава в стачна готовност заради тези проблеми.

Почти в цяла Европа ДДС-ставките за туризма се намаляват. Резултатът е, че се отварят нови работни места и, противно на очакванията, доходите в хазната се увеличават, твърди Марк Фон Милдерс.

„Аз участвах в преговорите за намаляване на ДДС-ставките в Белгия – там те паднаха от 21% на 12%. Това доведе до създаването на 80 000 нови работни места”, сподели Милдерс.

Наредба Н-18 - тест за сивата икономика

У нас туристическият бранш излезе на национален протест, за да поиска данъкът добавена стойност да падне на 5% за техния сектор. Сега хотелиерите заделят 9%, а ресторантьорите- 20 на сто. Отговорът на финансовото министерство е категоричен: „Този въпрос няма да го коментираме. В моя мандат това няма да се случи”, заяви твърдо Владислав Горанов.

Противниците на идеята за по-ниско ДДС в туризма смятат, че това ще ощети хазната. Най-лошите сценарии очертават, че дефицитът ще е за сметка на някои социални плащания.

Горанов: Някои използват Наредба Н-18 като смокинов лист за грешния модел за правене на бизнес

„Не сме съгласни с тази гледна точка. 90% от фирмите в туристическия бранш са малки. В последните 5 години имаме 2 милиона нови работни места. С намаляването на ДДС са се увеличили постъпленията в хазната. Ние сме сигурни, че намалянето на ДДС ще помогне на малките, семейни фирми. Ако страна като България не го направи, това ще доведе до масов фалит и те ще излязат от бизнеса. Никой няма интерес от това”, смята Милдерс.

„Малкият и среден бизнес отива по дяволите. Ще има сигурно над 30% фалити”, заяви Вени Петрова, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Според представителите на HOTREC парите, които фирмите могат да спестят от данъка, ще се превърнат в инвестиции в работна ръка, а оттам - в цялостен икономически растеж, както за бранша, така и за страната.

Горанов и ръководството на НАП ще разговарят с бизнеса за наредбата за касовите апарати

„Важно е да отбележим добавената стойност, която дава един работник. В нашия сектор годишно около 25 000 евро е издръжката на този работник. Но той би донесъл оборот от 35-40 000 евро. Тоест това, което се дава за заплати, се изплаща на фирмите многократно”, обясни Милдерс.

Туристическият бранш в България се изправя и пред друго предизвикателство, което според тях ще коства огромни разходи - Наредба Н-18. Според хотелиерите и ресторантьорите тя налага ненужни ограничения и въвежда неконкретни текстове, които могат да се тълкуват според предпочитанията на проверяващите обектите. Единственото обещание, което Горанов дава, е, че ще се работи по текстовете, регламентиращи отклонения в оборота. Сега заведение може да се затвори и заради 10 лева разлика. Ще се работи такава мярка да се предприема само при 10% отклонение.

Друго настояване на сектора е категоризацията на хотели и ресторанти да е единна и да се прави от браншовите организации, а не от Министерството на туризма.

Още по темата гледайте във видеото.