От партията внасят закон срещу фалшивите новини

От ВМРО внасят Закон срещу фалшивите новини, искат и замразяване на срока на дължимите вноски по кредитите.

Големите технологични компании ще се борят срещу дезинформацията относно коронавируса

Да се спрат сайтове, които нямат отговорно лице по закона за личните данни. Всички останали сайтове, които искат да бъдат медии да се регистрират в СЕМ. Да спрат да текат сроковете за кредитите и да бъдат ограничени ромските квартали, в които са се върнали лица от страни с коронавирус. Майките да имат право на обезщетение за 20 дни, след като им изтече платеният отпуск.  Това са част от предложенията, които заместник-председателят на ВМРО и съпредседател на ПГ „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов и заместник-председател на Комисията по вътрешен ред и сигурност Александър Сиди представиха в парламента.

"В Закона за извънредното положение има текст за фалшивите новини като престъпление. ВМРО работи изключително сериозно от години по това", заяви Веселинов.

Законът за мерките при извънредното положение влиза в пленарна зала (ВИДЕО)

"Начинът е изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията. Създаване на регистър към СЕМ на всяка една медия и информационна платформа, която иска да се позиционира като достоверна медия, която да сключва договори за политическа кампания и т.н. Процедурата за е облекчена – режимът е регистрационен", заяви Александър Сиди.

"Втората стъпка е въвеждането на отдел за GDPR във всяка една медия. Целта е да се опазят дори IP-адресите, защото и те влизат под шапката на европейското законодателство. Достъпът до сайтове без подобни отдели трябва да бъде спрян на територията на България, независимо от локализацията на сървъра му", каза още Сиди и завърши, че днес законът ще бъде входиран в Народното събрание.

Как държавата да се справи с надвисналата икономическа криза?

Искрен Веселинов заяви, че ВМРО ще внесе предложения за промяна на Закона за извънредното положение между първо и второ четене, като едно от предложенията е да спре срокът по дължимите вноски по кредити на физическите лица до края на извънредното положение.

Това е една разумна отсрочка, коментира Веселинов и добави, че връщането на вноските да бъде лична воля през този период. Банките няма да загубят, единствено наличност. Но банките могат да бъдат компенсирани с едно символично освобождаване на резерва на БНБ.

 Репортер: Мариана Торманова