Дните започват да стават по-дълги от нощите

Астрономическата пролет настъпи тази сутрин в 5.49 ч. Пролетта е един от четирите сезона в умерения пояс, заедно с лятото, есента и зимата. Астрономически тя започва с пролетното равноденствие - около 21 март в Северното полукълбо и около 23 септември - в Южното, и завършва с лятното слънцестоене - около 21 юни в Северното полукълбо и 21 декември - в Южното полукълбо. Пролетните месеци в Северното полукълбо са март, април и май, а в Южното - септември, октомври и ноември.

Очакват ни топли и сухи дни

По света е възприетата календарна система, основаваща се на т. нар. "Григориански календар". Според календара по определен начин се редуват обикновени години по 365 дни и високосни по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика. Това е направено за удобство, но е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година - между 20 март, 21 или 22 март за Северното полукълбо.

През пролетта дните започват да стават по-дълги от нощта, температурите се повишават, а природата се връща към активен живот.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.