2 000 души от персонала няма да се върнат на работа

Казанлъшката оръжейница "Арсенал" - предприятието с най-много работещи в него, близо 9 хиляди души, започва работа. Веднага след обявяване на извънредното положение в страната, фирмата спря работа.

Завод „Арсенал” възстановява работа при драконовски мерки

2000 души от персонала обаче няма да се върнат на работните си места - пенсионери и нискоквалифициран персонал ще бъдат съкратени. От фирмата обявиха драконовски мерки за хигиена.

 

Първият работен ден след двуседмично прекъсване започна в най-многобройната фирма в България. Лично на главния портал бе генералният директор на дружеството инж. Николай Ибушев. На всички входове на завода са монтирани термокамери

"Веднага, за две секунди, излиза температурата на човека, който е застанал тук, или тук . Предприели сме всякакви мерки хората да спазват тези дистанции, да се мерят температурите. Имаме ги на всички пет портала на "Арсенал", обясни Ибушев.

Медицински персонал има на всеки вход, който следи температурата. При наличие на такава веднага човекът се отделя и отива в изолаторна стая. Огромен финансов ресурс е вложила фирмата за дезинфекцията на завода. Както дезинфектантите, и маските се произвеждат в самото предприятие. Всичко това, за да продължи работата по време на криза

"Този финансов ресурс не е безграничен. Това нас ни принуждава, и не само нас, имаме поръчки, доста поръчки, макар и с намалящи темпове, все едно ние изпълняваме доста договори. Те са международни, свързани са с банкови гаранции, които ние сме дали и ние сме длъжни да ги изпълним, независимо от форсмажора, който се яви пред нас. В крайна сметка "Арсенал" и всяка една фирма работи, живее със средства, с пари, които получава за своя труд", заяви директорът на завода.

ЗАРАДИ КОРОНАВИРУСА: От днес „Арсенал“ спира работа

"Ролята на всяка една личност, за личното за собствено предпазване, предпазване на неговите роднини и на околните е изключително важно. Аз считам, че ние сме направили максимума. От тук нататък всичко е в ръцете на хората"

 Хора без маски в дружеството няма да бъдат допускани. Създадени са вътрешни правила. Раздадени са лични,  както маски така и почистващи препарати.  Дезинфекцията във всички помещения се прави на всеки два часа.

Репортер: Георги Манев