Финансовите мерки на държавата

“Сметката, колко хора ще останат без абсолютно никакъв доход, дори и без възможност да взимат обезщетение от Бюрото по труда, е много сложна. За хората, които работят за собствена сметка няма осигуровка за безработица, а те са една голяма група от 150-200 хиляди души. Към тях спадат адвокатите, музикантите, преводачи и т.н.“, това заяви в студиото на „Здравей, България председателят на КНСБ Пламен Димитров.

354 са случаите на COVID-19 в България, 15 пациенти са излекувани (ВИДЕО)

Той допълни, че друга голяма група са безработните лица, които са регистрирани на борсата, но са с изтекъл срок на обезщетение. Те не са чак толкова много, но все пак са десетки хиляди. „Те нямат никакъв доход, а нямат и начин да получат такъв към този момент“, казва Димитров.

По негови думи тези, които работят на минималната заплата, ще получат поне 60% от нея от държавата.

Шефът на БНБ: Работи се по мерки за отлагане на плащането по кредитите

„Аз се съмнявам, че след тази криза възможностите за работа в чужбина ще бъдат същите като преди. Това може да има и добри страни, защото нашият бизнес отдавна търсеше работна ръка“, каза председателят на КНСБ.

Според него схемата 60:40, с която правителството ще окаже помощ на бизнеса, ще помогне. „Както и да го коментират някои работодатели, това е безпрецедентна мярка. Във всичките 30 години, в които съм се занимавал със синдикална дейност, никога не съм виждал подобна подкрепа от 1 млрд. лева. При това, тези пари идват от бюджета, а не от европейски средства“, каза Димитров.

Повече по темата гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП