Предложението е на Министерски съвет

Министерският съвет реши да предложи на Народното събрание удължаване срока на обявеното извънредно положение. Предложението е срокът на извънредното положение, обявено с Решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., да бъде удължен до 13 май 2020 г.

Искането е на здравния министър Кирил Ананиев, като са взети предвид препоръките на Националния оперативен щаб.

Извънредното положение започна на 13 март и първоначално трябваше да продължи 1 месец – до 13 април. Сега искането е да е до 13 май. В мотивите си правителството посочва, че измеренията на кризата все още не могат да бъдат оценени и прогнозирани. А натискът върху здравната система можел да бъде намален единствено чрез удължаване на сроковете и мерките за социална изолация.  Правителството отчита и че Европа в момента е континентът с най-много случаи.

През следващите седмици се очаква страните от Европейския съюз да достигнат максималния  капацитет на здравните си системи. Към този момент все още не е ясно кога Народното събрание ще работи. То трябва да гласува решението за увеличаване на срока на извънредното положение.

Коронавирусът взе девета жертва у нас

"България се бори с всички възможни усилия за ограничаване на разпространението на заразата с COVID-19, като измеренията на кризата все още не могат да бъдат оценени и прогнозирани. Натискът върху здравната система може да бъде намален единствено чрез удължаване на сроковете и мерките за социална изолация  и за  борба с пандемията за да бъде ефективно овладяна. Тези действия се потвърждават и от данните и препоръките на Националния оперативен щаб, създаден със заповед на министър-председателя", се казва в съобщението на Министерски съвет.

"Броят на случаите на COVID-19 в страните от Европейския съюз през последните дни рязко нарасна и надхвърли почти петкратно нивото на епидемично разпространение в Китай и трикратно заболелите в САЩ. Това определя Европа като най-засегнат от новия коронавирус континент. На база данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, рискът от повсеместно разпространение на COVID-19 за последната седмица се определя като умерен за общността и много висок за рисковите групи от населението – лицата над 60 г. и лицата с хронични заболявания", казват още от МС.

"Рискът би се запазил като умерен през следващите седмици, единствено ако се прилагат строги и ефективни противоепидемични мерки в отделните държави-членки на ЕС. Експертното заключение показва, че през следващите няколко седмици здравните системи на държавите-членки ще достигнат максимално натоварване на наличния си капацитет. По тази причина Министерският съвет предлага на Народното събрание удължаване на извънредното положение в страната", се казва още в изявлението.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП