Гости в студиото на NOVA бяха журналистите Петър Волгин и Петър Пунчев

„Извънредното положение и безработицата трудно могат да намерят допирни точки, особено в такъв момент. Става изключително трудно за всички, особено за тези, които са самонаети и не са на твърда заплата. Тук идва ролята на държавата, която трябва да направи така, че да помогне на всички засегнати страни. Това са безработните хора и тези в частния сектор. Виждаме, че в развития свят държавата прави всичко възможно да помогне на бизнеса“, това заяви в студиото на „Неделята на NOVA” журналистът Петър Волгин.

Нови две жертви с COVID-19, потвърдените случаи са 531

По негово мнение през последните 30 години една от основните мантри у нас е тази за „лошата държава“. Че тя е лош стопанин, не може да управлява и всичко трябва да бъде дадено в частни ръце. „От доста време виждаме, че тази концепция се разклаща. Особено в този момент, ясно се вижда, че без държава не може. Целият бизнес тича при държавата за помощ. Защо не разчитат само на себе си, а се обръщат към тази държава, която много често ругаят“, добави Волгин.

„Държавата е най-отговорният фактор в този момент. В това няма нищо лошо и страшно. В периода след кризата изключително важно ще бъде, как ще реагира бизнесът. Който уволни хората си от паника ще направи голяма грешка. В този контекст има едно много интересно предложение – България на две скорости, това е един вариант“, коментира темата журналистът Петър Пунчев.

САМО ПO NOVA: Говори жената от Карнобат, излекувана от COVID-19 (ВИДЕО)

„Евроскептицизмът е една изключително широка тема, която не бележи своето начало сега. Много важно уточнение е, че това не е скептицизъм към обединена Европа, която споделя общи идеи. Това е по-скоро скептицизъм към началниците в Брюксел. Има голяма разлика между идеята за обединена Европа и началническата администрация на Брюксел“, каза Петър Волгин.

„Решението на правителството да покрие и част от осигуровките е едно добро начало. Смятам, че няма място за паника и нищо катастрофално не се случва. Това премеждие ще бъде преодоляно от държавата и гражданите“, завърши Пунчев.

Целият разговор гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП