Вярващите чуха призивите за отговорно поведение

България отпразнува Възкресение Христово при строги мерки за сигурност. Службите бяха изнесени на открито, а пред храмовете имаше далеч по-малко хора от обичайно.

България посрещна Възкресението при строги мерки за сигурност (ВИДЕО)

Минути преди полунощ пред храм-паметника “Св. Александър Невски” имаше по-малко хора от обикновено, на необходимото разстояние един от друг. Повечето от тях - млади хора и семейства с деца.

Точно в полунощ Патриарх Неофит възвести Христовото Възкресение. Той призова мирът на Възкръсналия Иисус Христос да бъде над всички българи.

Папата поздрави всички източни църкви за Великден

"Днес, в деня на Възкресението, смъртта е обезсилена, тъй като се сблъсква с този, когото не може да победи и плени. Днес, заедно с целия свят, и ние преминаваме през тежкото изпитание на пандемията и скърбим заедно с всички за жертвите, които човечеството дава в борбата с невидимия противник", заяви Патриарх Неофит.

По време на тържествената служба бяха отправени и специални молитви за избавление от всякакви болести. На сутринта по традиция беше отслужено второ възкресение, когато Евангелието се чете на десет различни език - символ на единението на Църквата.

Напълниха ли се храмовете в Пловдив за Великден?

Желаещите да влязат в митрополитския храм “Св. Неделя” се оказаха повече отколкото може заради новите ограничения. До напрежение не се стигна. Всеки желаещ влезе в храма.

Повечето миряни и в страната се вслушаха в призивите - да запалят свещ в домовете си. А пред храмовете, където се проведоха пасхалните богослужения, не се стигна до опасна близост между молещите се.

 

 

В нощта на Великден миряните постъпиха отговорно и струпвания пред храмовете нямаше. Там, където бяха отслужени литургии, бяха взети най-строги мерки.

Великденска служба Второ Възкресение в „Света Неделя” (ВИДЕО+СНИМКИ)

В Пловдив спазиха традицията и отбелязаха празника със заря. Около стотина вярващи запалиха свещ пред катедралния храм „Света Богородица". А литургията беше отслужена от митрополит Николай.

В Бургас, пред най-големия храм в града „Св. Св. Кирил и Методий”, местата, където трябваше да застанат хората, бяха ясно обозначени. И за разлика от предходни години, в условията на епидемия пред храма дойдоха не повече от 60 души.

А водени от своята силна вяра, пред централния храм в Благоевград “Въведение Богородично” се събраха около стотина души. Преди литургиите, църквите в Девня бяха щателно дезинфекцирани. А малцина бяха вярващите, които избраха да запалят свещ под открито небе. 

Около 4000 полицаи в цялата страна се грижиха за сигурността по време на празника.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!