Вярва се, че силата на иконата на днешния ден е най-голяма

По стара традиция, на втория ден от Великден, от Бачковския манастир се изнася чудотворната икона на Света Богородица. 

„Литийното шествие, което се провежда по традиция, тази година е необичайно. То е напълно съобразено със ситуацията в България и с действащите разпоредби на Светия Синод и на правителството", заяви епископ Сионий - игумен на Бачковския манастир.

Започва Светлата седмица

„В шествието днес участва по-малка група хора, но след като премине пандемията сме решили да организираме голяма служба с акатист пред Света Богородица. На нея ще поканим да участват пак множество християни", посочи още той.

Заради наложените ограничения иконата беше качена от монаси във високопроходим джип, с който ще стигне до местността „Клувията“. Там тя е била открита преди 400 години. Вярва се, че силата на чудотворната икона на днешния ден е най-голяма.

 

 

Мерките за безопасност се спазват. Хората, които участват в шествието, се движат на разстояние по планинската пътека. Те носят маски и ръкавици.

„Вярата в доброто ни е довела днес тук. Надяваме се, всичко да се оправи. Участнието ми в шествието е семейна традиция. Спазваме всички мерки“, каза една от участничките в шествието.

 

 

Повече по темата гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!