Министърът на отбраната поздрави всички воини с празника

Ще има забавяне, не спиране на модернизацията на армията. Тя ще продължава да се модернизира, защото това е необходимо. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Той поздрави всички воини с празника на Българската армия и пожела здраве и увереност в изпълнението на задълженията им.

Със сключването на договора за закупуването на първите осем самолета F-16 Block 70 започна модернизацията в българската армия. Беше възстановено военновъздушното училище след 17-годишно прекъсване. Беше поправена една несправедливост и се възстанови Висшето Военновъздушно училище в Долна Митрополия. Това дава възможност на нашите, не само бойни пилоти, но и на младежите и девойките, които решат да се насочат към авиацията, да получат едно добро образование, добави Каракачанов.

 

 

Армията е институция, която по дефиниция е обучена да действа в извънредни положения. И на нея й предстои, ако се наложи, да изпълнява много по-тежки мисии, свързани с много повече опасност, отколкото една пандемия от коронавирус. Обучението на личния състав както във военните училища, така и в подразделенията на българската армия не беше прекратено дори за една минута, каза още Каракачанов.

Министърът каза, че за тези два месеца има само два случая на коронавирус сред военнослужещите. Те са на офицери, изпълняващи мисия зад граница - Румъния и Косово. Към момента здравословното състояние в армията е отлично. 

„Под карантирна бяха само военните училища – военното училище във Велико Търново, военноморското и военновъздушното. Иначе различните формирования на Българската армия ежедневно ежечасно изпълняваха своите задължения”, заяви министърът.

 

 

„Традиционно към военните паради има огромен интерес, събират се хиляди граждани, идеята беше да предпазим гражданите от струпване на едно място и разпространение на заразата", обясни още Каракачанов. 

Каракачанов допълни, че вътрешният министър е този, който трябва да поиска помощ от армията за опазване на обществения ред, а това не се е случило.  

„Ако се наложи, първият ни ход ще е военна полиция да подпомогне полицията. Ако това не е достатъчно, сме готови да изпратим 400 души по границата, за да извадим от там част от личния състав на МВР. Третата стъпка е, ако се наложи, военнослужещи да участват в опазване на обществения ред в градовете”, обясни министърът. Каракачанов отново подчерта, че това може да стане по искане на вътрешният министър и след решение на правителството.

ВСИЧКО ЗА ПРАЗНИКА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.