Директорът на Института по микробиология към БАН е оптимист относно разработването на ваксина в световен мащаб

"Работи се в различни насоки за борба с коронавируса. Ваксината е в начален етап, но се работи интензивно по нея. В момента създаваме прототип. По този проект работи младежка група от десетина души", заяви Пенка Петрова - директорът на Института по микробиология към БАН, където се разработва българска ваксина срещу коронавируса.

Какви са реалистичните срокове за изобретяването на ваксина срещу COVID-19?

Друга група от Института работи по плазмотерапията. Направени са пилотни изследвания за преливане на плазма от преминал вируса към болен. Резултатите са изключително обнадеждаващи. В България няма толкова преболедували, за това изследователите не могат да работят интензивно по този проект.

Турско лекарство срещу COVID-19 е готово за тестове върху хора

"На този етап разчитаме на финансиране от Институт "Пастьор" и на дарения. Според мен държавата трябва да се ангажира много повече с това финансиране", добави Петрова. Тя е оптимист относно разработването на ваксина в световен мащаб.

Помага ли лечението със стволови клетки в борбата срещу COVID-19?

"Хиляди са в клинични изпитания. Много напред в разработката е европейската ваксина. Ще се произведат достатъчен брой дози през януари следващата година. Ние тестваме хлорохинови производни, като се опитваме да изберем препарат, който е по-малко опасен за човека", обясни Петрова, тъй като хлорохинът има странични ефекти - натрупва се в черния дроб и се метаболизира трудно.

Израел с голям пробив в лечението на коронавируса

Лечението на коронавирус с лекарства за други болести е на експериментален етап, смята тя, но се тестват няколко вида медикаменти. Засега, обаче, няма специфично лечение. Все по-голям интерес за науката се оказват и придружаващите заболявания.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.