Вижте съветите на експертите

Забраните за екскурзии в повечето предпочитани от българите дестинации зад граница вече отпаднаха. Интересът към пътуванията в чужбина започна да се връща. На този фон – рискът от заразяване или карантиниране, ако попаднем в хотел с коронавирус – остава.

Връщането на парите на туристите за провалени екскурзии ще се забави до есента

Кипър е една от първите европейски дестинации, която обяви, че ще заплати цялата почивка на туристи, които се заразят с коронавирус в страната.

„Виждаме добра практика при Кипър, където, ако вие се разболеете, цялата ваканция и лечението ще бъде за сметка на държавата. При съседна Гърция пък виждаме карантинирани хотели”, заяви Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма.

В повечето държави обаче сами поемате риска, ако попаднете под карантина в хотел със случай на заразени. Както и разходите за допълнителни нощувки извън почивката ви.

„Туроператорът е този, който се грижи за вашето пътуване от гледна точка на логистика, настаняване, но той няма как да покрие разхода, ако клиентът се зарази”, поясни Занков.

Ако се заразите по време на почивката обаче - разходите за лечение могат да бъдат покрити, ако допълнително сключите полица „помощ при пътуване”. Повечето застрахователи вече включиха COVID-19 като евентуален риск в стандартните си туристически полици.

„Ако в рамките на пътуването бъдете диагностиран с тест и се наложи настаняване в лечебно заведение, всичките разходи по лечението, включително и медикаментите, са покрити от тази застраховка4, каза – Кирил Бошов от Асоциацията на българските застрахователи.

В зависимост от покритието и дестинацията – цената на полицата се движи между 60-70 евроцента до 1,5-2 евро за ден.

„Първо трябва да зададат ясни въпроси на туроператорите или агентите – дали тяхната застраховка „помощ при пътуване” покрива лечение при диагностициране с коронавирус, второ – добре е да погледнат общите условия, например дали това не е изключен риск”, каза още Бошов. 

„Всеки един турист трябва да бъде отговорен – първо да планира своето пътуване в дестинации, в които има добра епидемиологична обстановка, и второ – да избере детайлно хотел, който спазва всички мерки”, категоричен е Занков.

Българските хотелиери по Черноморието също ще привличат туристи с обещание за безопасна ваканция, атрактивни цени и промоции от типа – плащаш 6, получаваш 7 нощувки.