Заразените работници са в 28-дневна карантина, колегите им – в 14-дневна

Седем работници от трикотажен цех в Доспат са дали положителни проби за COVID-19. Поставени са на 28-дневна домашна изолация и са във връзка с личните си лекари, съобщават от РЗИ-Смолян.

Под карантина за 14 дни са колегите им, с които са били в контакт. На фирмата са предписани засилени противоепидемични мерки и пълна дезинфекция на помещенията.

НОВ ЧЕРЕН РЕКОРД: 105 са новите случаи на COVID-19 у нас

В трикотажния цех работят 200 души. Предполага се, че заразата е пламнала в шивашкото предприятие, след като инфекцията е внесена  от съседния завод за детски играчки, в който преди дни бяха установени 95 заразени служители с коронавирус. Тестовете са направени по искане на собственика на трикотажния цех.

Въпреки че заразата в града се разраства, местната власт не смята да затяга мерките.

„До 15 юни ние ще наблюдаваме обстановката. Ще контролираме спазването на режима на карантинираните, както и останалите противоепидемични мерки”, обясни Красимир Горов, председател на Кризисния щаб в Доспат.

И туристическият бранш в Доспат понесе негативите, тъй като част от резервациите са отменени. Надеждата на хотелиерите е коронавирусът да си отиде до началото на юли, когато започва активният летен сезон.

В петък беше съобщено и за 13 положителни проби в Сърница. 

Същевременно мъж на 61 г. от Смолян, на лечение в инфекциозното отделение на областната болница,  също е дал положителен резултат за COVID-19. Специалисти от РЗИ проучват контактните лица.