На 9 буса вече са свалени табелите, а шофьорите са със солени актове

Нова акция по границите. Този път за нелегален превоз на пътници от и към страната.  Полиция и ДАИ проверяват всички преминаващи през границите бусове.  Само за първите три дни на тази семица проверени са десетки превозни средства, има и глоби.

Всеки ден шофьори, превозващи нелегално пътници се опитват да преминат през границите ни. Често обаче това е трудно за доказване, особено, когато никой от пътуващите не признава, че е платил за услугата.  А често пътниците дават противоречиви данни. Точно като тези хора, които срещаме на Калотина.

Само от началото на седмицата са проверени 56 буса, опитващи да напуснат страната ни. Констатирани са 9 нарушения.Глобата за тях е 2000 лв, а бусът се спира от движение за 6 месеца, обясни Бойко Рановски, изпълнителен директор на Автомобилната администрация.

„Отговорността не я носи никой. Пътниците вътре нямат никаква дистанция. В рамките на поне 10 часа те са един до друг”, обясни Ангел Попов, заместник-министър на транспорта.

 

 

Има и случаи, когато шофьорите, превозващи нерегламентирано пътници, предлагат нарушението да се прикрие. „Имаме случай от тази сутрин край Русе. Водачът е  опитал да даде пари на нашите служители, всичко е написано писмено. Образувано е досъдебно производство”, обясни Рановски.

Според статистиката, около 30% от пътуванията в чужбина са в сивия сектор. Това означава, че пътниците плащат за услугата на ръка. Не получават билет, нямат и застраховка. Не е ясно какво е техническото състояние на превозното средство, нито на какъв шофьор ще попаднат. Продължава и контролът над шофьорите, които имат неплатени глоби към КАТ.Само през  вчерашния ден на граничните пунктове са връчени около 1500 пътни глоби. В хазната са влезли около 28 000 лева.

Акцията срещу нерегламентираните превозвачи ще продължи поне още 2 седмици. Проверяват се бусове 8+1 места.