След две години съдебни битки

Върховният административен съд реши да възстанови фермата на Ана Петрова от село Болярово. Преди две години опитите да бъдат унищожени животните й заради чума предизвикаха сериозни протести. днес темата отново се пренесе в парламента и предизвика политически реакции.

Заради чума по дребните преживни животни в Странджа преди две години бяха избити над 1300 животни. Ана Петрова не допусна това да се случи със стадото й и заведе дело.

„Винаги съм вярвала, че истината побеждава, значи може на някойда му се струва и смешно и детинско и само че е в приказките но не мисля така, значи аз винаги съм вярвала, че правдата съществува и истината побеждава”, казва Анна Петрова.

Регистрираха 4 положителни проби на чума по диви свине в Ямболско

Днес ни показа и едно от животните, което е трябвало да бъде убито, заради чумата. „Всичко е нормално, храни си се нормално, има поколение, няма симптоми на заболяло животно”, обясни Анна.

2018-та година определя като най-трудната през живота си и за нейното семейство. „Спряха ми субсидиите за две години. Никакви, заличиха ми регистрацията на обекта, взеха ми пасищата и може би си помислиха, че ще ме пречупят по този начин. Ама не. Няма как да кажа спирам до тука. Просто няма такъв вариант”, казва Анна.

След съдебното решение темата стигна до парламента. Лидерът на опозицията Корнелия Нинова поиска отговори.

„Защо излъгахте, защо ги избихте, защо заличехте труда, защо излъгахте Европа и сега ли ще кажете тихо мълчете си”, попита Нинова.

Протести и блокади на пътища заради умъртвяването на домашните прасета (ОБЗОР)

Нинова поиска по въпроса да бъде изслушан и премиерът, но отговорът дойде от ресорния министър. „Тази заповед казваше, че следва този обект да бъде заличен. Обектът ще бъде записан. Ще комуникираме пред ЕС”, заяви Танева.

Но според министъра тогавашната заповед за наличие на вторично огнище на чума по дребните животни остава в сила.

„Много неща ми минаха през главата, опитвам се да ги забравя,но това няма как да се забрави ще остане в съзнанието ми”, добави Анна. Фермерката заяви, че ще продължи съдебните битки.

Репортер: Георги Манев

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.