С помощта на изкуствения интелект, внедрен в Ataccama One, управлението на данни от изследванията е лесно, а ползването на платформата е безплатно за правителствата от цял свят

Консолидирана технологична платформа за анализ, повишаване на качеството, управление и мониторинг на данни е безплатна за правителствата по целия свят в помощ на борбата срещу COVID-19. Ataccama One е платформа с внедрен изкуствен интелект и може да се ползва безвъзмездно от държавните органи по света, с цел предоставяне на надеждни данни от изследванията и вземане на информирани решения. Технологията е дело на екип от разработчици и софтуерни инженери на компанията Ataccama, част от Адастра Груп.

На фона на рекорден брой тестове и ръст на случаите на заразени с COVID-19, платформата Ataccama One предоставя съвременно решение за автоматизирано управление на данните от изследванията.

„Ataccama One е мощен технологичен инструмент, с който бихме могли да допринесем съществено към усилията в посока опазване на общественото здраве“, заяви Любомир Овчаров, изпълнителен директор на Адастра България. „Надеждността на данните от направените изследвания играе съществена роля в борбата с COVID-19. В тази връзка е и желанието ни да предоставим, в сътрудничество с Ataccama,  напълно безвъзмездно, технологичната експертиза на Адастра, за осигуряване на точни и навременни данни, в подкрепа на определяне на мерките за овладяване на пандемията“.

Ataccama One може да се използва като сигурен портал за тестовите данни от лабораториите, които да бъдат предоставяни на няколко части (batches), в реално време или ежедневно. Изкуствен интелект профилира и валидира данните с цел бързо идентифициране на потенциални проблеми в тях. Друга функция на платформата е автоматично почистване на въведените данни, както и мониторинг на тяхното качество.

Една от ключовите възможности на Ataccama One е опцията за еднозначно разпознаване и унифициране на дублирана лична информация (премахване на дубликати). В единен хъб за управление на данните (MDM hub) може да се съхраняват, управляват и предоставят чисти и консистентни данни за всеки тестван човек, включително цялата информация за теста и резултатите от него. Платформата, също така, предоставя контрол на достъпа и функции за защита на личните данни. Внедряването й може да се осъществи в рамките на няколко седмици.

За Ataccama One

Ataccama е технологичен лидер в разработката на софтуерни решения за управление на данни. Компанията предоставя съвременни и иновативни платформи за автоматизирано повишаване на качеството на данни (Data Quality Management), управление на ключови данни (Master Data Management) и управление на корпоративни данни (Data Governance).

С решението Ataccama ONE организациите могат да постигнат самостоятелно управление на данните, ефективно сътрудничество между ползвателите им, както и ядро за преработка на данните с възможности за машинно самообучение. Решението представлява консолидирана платформа за анализ, оценка, преработка, управление, мониториране и предоставяне на данни. Ataccama One се ползва от глобални организации в сферата на здравеопазването, финансовата, застрахователната, телеком и други индустрии за интегриране, почистване, стандартизиране и дедуплициране на данни.

За Адастра България

Адастра България е лидер на българския IT пазар с повече от 13-години опит в разработката на комплексни решения за управление на данни. През този период компанията е доставила значими проекти за повишаване качеството на данните на водещи компании в сектори Телекомуникации и Финансови услуги. В последните години Адастра се утвърди в ролята на иновативен лидер в областта на облачните решения, дигиталната трансформация и изкуствения интелект.