Тя беше посланик на Южна Африка в Дания

Зиндзи Мандела, най-малката дъщеря на първия чернокож президент на Южна Африка и иконата на битката срещу апартейда Нелсън Мандела, е починала на 59 години, съобщиха от семейство й, цитирани от БГНЕС. Дъщерята на Мандела и Уини Мадикизела-Мандела беше посланик на Южна Африка в Дания.

100 години от рождението на Нелсън Мандела

"Посланик Мандела почина в ранните часове на днешния ден, 13 юли 2020 г., в болница в Йоханесбург", се казва в съобщение на президента Сирил Рамафоса. Причината за смъртта й не бе разкрита веднага, а след кратко изявление на семейството й.

Килията на Нелсън Мандела става хотелска стая (СНИМКИ)

Зиндзи е родена и израснала в Совето. Тя получава образованието си както у дома, така и в съседен Свазиленд. Израснала е, докато баща й е бил затворен от режима на апартейда в продължение на 27 години. Подобно на родителите си, тя е участвала в освободителната борба и е била активен член на младежкото движение на Африканския национален конгрес (AНК).

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.