Днес се открива ловния сезон

Oткриха ловния сезон за пернат дивеч. Още преди изгрев слънце хиляди ловци вече бяха по полетата в очакване на първа слука. По традиция това се прави всяка година на втората събота от август. Тази година димитровградската дружинка „Черноконево“ се събра, въпреки обявената извънредна ситуация заради пожарите в Хасковска област. 

Предвид стартирането на ловния сезон в сложна епидемична обстановка в страната, ловните излети трябва да се провеждат при строго спазване на противоепидемичните мерки, разписани в заповедите на министъра на здравеопазването. Ловците трябва да спазват и мерките за биосигурност за предотвратяване разпространението на африканска чума по свинете.

С цел предотвратяване на нарушения Изпълнителна агенция по горите започва масови проверки.

„Истинският ловец дава повече на природата, отколкото взима от нея. Това най-ясно се вижда с националната програма, с която Съюзът на ловците и риболовците в България вече 16-а година реализира.  По тази програма ежегодно в дивата природа се разселват над 150 000 фазани, яребици, полудиви патици, зайци на обща стойност повече от 2 000 000лв. годишно”, коментира Васил Василев, председател на Съюза на ловците и риболовците в България.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си