На някои обекти са наложени тежки санкции

Близо 40 000 литра некачествен дизел е изтеглен от бензиностанциите. Десетки са нарушенията, открити при проверката на около 250 обекта в страната. На 8 от тях са наложени тежки санкции. Цифровата им стойност може да стигне до 80 000 лева.

Проверени са 239 бензиностанции, 1 петролна рафинерия, 3 данъчни склада.

Проверката е извършена от Държавната агенция и прокуратурата.

Бум на ремонти на автомобили заради некачествени горива

Тествани са 131 проби от бензин и 212 проби дизелово гориво. Нарушенията са засечени именно при дизела, който не отговарял на изискванията за качество. Основните отклонения са при стойността на биокомпонента и съдържанието на биогориво. На констатациите на прокуратурата от Асоциацията на търговците на горива отговориха, че според тях проблем с горивата у нас няма.  Установената при проверката разлика в съдържанието на дизела била нормална, а още преди месеци разговаряли за това с вече бившия икономически министър Емил Караниколов. 

„Отклоненията при проверката в качествата на горивата са едва 2%. Глобите в случая, когато се отклоняват тези 2 биокомпонента, които не биха могли да се контролират от търговеца, са доста солени и не отговарят на реалната заплаха”, заяви Симо Симов от Асоциацията на търговците на горива. 

Заради това от бранша искат глобите да бъдат намалени. И коментираха, че по-лесно лошият дизел се хваща при ниски температури.

„Тогава, когато горивото не е третирано достатъчно добре, по т.нар. температура на филтриране, то не може да минава през филтъра, става по-гъсто и автомобилът не върви. Или няма мощност, или просто загасва”, обясни Симо Симов.

Така лесно можем да стигнем до автосервиза. А такъв тип ремонти там обикновено са доста скъпи.

„Лошото дизелово гориво може първо да повреди и запуши горивопроводите и горивния филтър. След това и доста скъпи компоненти като дюзи и помпа за високо налягане”, обясни пред NOVA автотехникът Кристиян Милков.

Затова експертите съветват по-често да се сменя горивния филтър на автомобила. Друга препоръка са добавките към горивото, особено през зимното време.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.