Щатът поиска помощ от Канада и Австралия

Най-малко шестима души са загинали в големите пожари в Калифорния. Стотици огнища горят в целия щат, като най-тежко е положението в планинските райони на изток и на юг от Сан Франциско. Стотици къщи и селскостопански постройки изгоряха. Повече от 10 000 пожарникари се борят със стихията по въздух и земя.

МВнР: Няма сигнали от пострадали българи при пожарите в Северна Калифорния

Калифорния е и най-тежко засегнатия от коронавируса щат. Повече от 650 000 души бяха диагностицирани с болестта. Затова и някои жители на щата казват, че се страхуват да отидат в осигурените от властите подслони за евакуация. А димът от големите пожари предизвика гъст смог в много градове.

„Димът е много гъст. Не може да се диша, особено с маска. Чудя се дали да не се евакуирам", сподели Сонбол Молави, жителка на Санта Круз.

Десетки къщи и коли изгоряха при пожарите в Калифорния (ВИДЕО)

„Вчера ви казах, че се борим с над 370 пожара. Този брой се увеличи до 560. Поискали сме помощ от 10 щата, някои чак на Източния бряг. Официално поисках помощ от Канада и Австралия. Над 12 000 души наш персонал се бори с огъня по въздух и земя", коментира Гавин Нюсъм, губернатор на Калифорния.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Редактор: Габриела Винарова